Poslanka dr. Jasna Murgel: Vesela sem, da se bo zgodil prvi korak pri obravnavi Zakona o zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami

»Vesela sem, da se bo danes v državnem zboru zgodil prvi korak pri obravnavi Zakona o zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami. Ureditev tega področja je namreč eden izmed razlogov, zakaj sem vstopila v politiko,« je dejala poslanka SMC dr. Jasna Murgel. Poslanka je skupaj s strokovnjaki pripravila predlog zakona, ki bo obstoječe pomoči v Sloveniji povezal v enoten sistem: »Ugotovila sem namreč, da je potrebno urediti sistem podpore otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam že v zgodnji fazi, torej od rojstva naprej. Določena podpora sicer že obstaja, vendar je medsebojno nepovezana in je osredotočena zgolj na otroka in ne na celotno družino.«

Danes bo tako ob 14. uri v državnem zboru potekala skupna seja Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter Odbora za zdravstvo, kjer »bomo zasnovo zakona obravnavali skupaj s strokovnjaki in zainteresirano javnostjo«, je dejala dr. Murgel.

Predlog poslanke dr. Jasne Murgel je konec junija podprlo 68 poslank in poslancev: »Enotnost in velika podpora parlamentarnih strank me navdaja z optimizmom, da je to področje mogoče urediti,« je bila takrat zadovoljna poslanka. V okviru pobude potekajo omizja po Sloveniji, kjer dr. Murgel s sogovorniki predstavlja predlog zakona: »Omizja so organizirana z namenom, da pridobimo mnenje civilne družbe, pretežno invalidskih organizacij in stroke tudi v lokalnem okolju.« Dve omizji sta že potekali v Mariboru, Kopru, sledijo še omizja 5. oktobra v Novem mestu, 10. oktobra v Ljubljani in 17. oktobra na Gorenjskem.

Dr. Jasna Murgel je poslanka, sodnica in mati dveh otrok s posebnimi potrebami, ki iskanje rešitev na področju zgodnje obravnave otrok jemlje kot svoje življenjsko poslanstvo: »Ko enkrat sprejmeš situacijo, v katero te je postavilo življenje, moraš poiskati rešitev. Če ostaneš v tem, da je hudo, je samo še slabše.« V pomoč vsem staršem otrok s posebnimi potrebami, ki se znajdejo v primežu administrativnih preprek in nepoznavanja zakonodaje, je napisala Vodnik po pravicah otrok s posebnimi potrebami in januarja lani v državnem svetu predstavila že svojo drugo, posodobljeno izdajo tega priročnika.