Poslanka dr. Jasna Murgel o zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami tudi v Murski Soboti in Hrastniku

Poslanka SMC dr. Jasna Murgel, predlagateljica Zakona o zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami, je v sklopu omizij na to temo predstavila namen in cilje zakona tudi v Murski Soboti in Hrastniku.

Poslanka je skupaj s strokovnjaki pripravila predlog zakona, ki bo obstoječe pomoči v Sloveniji povezal v enoten sistem: »Ugotovila sem namreč, da je potrebno urediti sistem podpore otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam že v zgodnji fazi, torej od rojstva naprej. Določena podpora sicer že obstaja, vendar je medsebojno nepovezana in je osredotočena zgolj na otroka in ne na celotno družino.« Osnutek  je konec junija podprlo 68 poslank in poslancev.

Omizja so organizirana z namenom pridobiti mnenje civilne družbe, invalidskih organizacij in stroke tudi v lokalnem okolju, zato so na omizju v Hrastniku svojo izkušnjo življenja z otrokom s posebnimi potrebami delili starši 18-letne Neže, ki ima najtežjo motnjo cerebralne paralize. Svoje prepričanje glede nujnosti zakonske ureditve tega področja pa je izrazila tudi direktorica Varstveno-delovnega centra Zagorje ob Savi.