Poslanka dr. Jasna Murgel na 9. posvetu in srečanju gasilskih članic Pomurja

Dr. Jasna Murgel se je 3. septembra v Selu v občini Moravske Toplice udeležila posveta na temo prostovoljstva, ki je potekalo v okviru srečanja gasilskih članic Pomurja.  Na posvetu in srečanju pomurskih gasilk so se “o sodobni ženski v vlogi prostovoljke” so se poleg naše poslanke pogovarjale tudi poslanka Marija Bačič, psihologinja in Pomurka leta 2015 Barbara Horvat, duhovnica Jana Krčmar, miss Slovenije 2015 Mateja Kociper in vinska kraljica 2015 Sandra Vučko.

IMG_20160903_171136
Dr. Jasna Murgel je o svojem videnju prostovoljstva povedala: “Sreča je v osrečevanje drugih, ko pomagamo drugim pomagamo sebi. Pomembno je, da se ženske uveljavljamo v družbi, tako kot je pomembno, da smo mame, je prav tako pomembno, da krojimo usodo tudi v družbi in službi. Ravno zato, ker imamo toliko izkušenj iz družinskega življenja. Skrb in solidarnost, ki jo razvijemo kot matere moramo širiti tudi v družbi. ni vse v denarju in kapitalu temveč tudi v tem, ko znamo prisluhniti pomoči potrebnim. Na področju prostovoljstva se pripravljajo določene spremembe, ampak zakonodaja je eno, pomembnejše je tisto, kar ljudje v življenju dajemo drugim ljudem. Vsak izmed nas lahko da majhen prispevek, ki je zelo pomemben, bodimo ljudem in svojim otrokom dober vzgled in prispevali bomo k boljši družbi.”

IMG_20160903_185918

Ob koncu so člani državne reprezentance PGD Ljubečna, ki so na tekmovanju v Texasu osvojili 2. mesto, v simuliranem gašenju ognja v stolpnicah, gasilkam predstavili vajo “Fire Combat”.

Gasilske organizacije se ponašajo z največjim zaupanjom državljanov. V Sloveniji obeležujemo kar 145 letno tradicijo gasilstva. Najstarejše prostovoljno gasilsko društvo izvira iz Ljutomera, ki je bilo ustanovljeno daljnega leta 1871 in je bilo nasploh prvo ustanovljeno društvo na slovenskih tleh. V Sloveniji je 116.000 gasilk in gasilcev, 22.000 jih prihaja iz Pomurja, tretjina teh pa je gasilk. Pomurske gasilke se aktivno udeležujejo izobraževanj in raznih tekmovanj.

IMG_20160903_174100