Poslanka Ban za Odmeve: končne ocene Evropske komisije o slovenskem proračunu še ni

Predsednica Odbora za finance in monetarno politiko Urška Ban je za medije komentirala napoved evrske skupine o tveganju, da slovenski proračun morda ne bo skladen s pravili Evropske komisije. Poslanka Ban je opozorila, da poslabšana proračunska ocena Slovenije še ni dokončna in da bomo morali na končno oceno počakati do maja. Spomnila je tudi, da so se od novembra, ko je Evropska komisija ocenila, da je predlog slovenskega proračuna za leto 2016 pretežno skladen z zahtevami v okviru pakta stabilnosti in rasti, spremenile nekatere okoliščine. Nastali so stroški povezani z migrantsko krizo, za katere pa je na evropski ravni še treba določiti, ali predstavljajo izjemno okoliščino in enkratne stroške ali gre za strukturne odhodke, ki se bodo upoštevali pri izračunu strukturnega primanjkljaja, je povedala Banova. Poleg tega še ni dokončno znan primanjkljaj za leto 2015 – od tega bo odvisno tudi, kakšen bo dokončni napor, ki ga bo morala Slovenija narediti v letu 2016, poroča STA.

“To naj bi bilo znano maja in takrat bomo videli, ali smo s sprejetim proračunom za leti 2016 in 2017 skladni s pravili pakta ali ne. Takrat se bomo morali odločiti o nadaljnjih ukrepih, če bodo potrebni,” je povedala Banova.

Poslanka Ban je za oddajo Odmevi poudarila tudi, da je Vlada dr. Mira Cerarja vedno dosledno spoštovala priporočila Evropske komisije in zato tudi v letu 2015 dosegla tako dobre rezultate, kar je bilo izpostavljeno tudi na nedavnem zasedanju evroskupine. Opozorila je, da je trenutna debata o poslabšani proračunski oceni Slovenije preuranjena, saj izračuni strukturnega primanjkljaja za leto 2015 še niso dokončni in jasni.

Poslanka Ban je še poudarila, da Evropska komisija ne ugotavlja nobenih presežnih proračunskih neravnovesij, opozarja pa na določena tveganja, povezana tudi z migrantskimi stroški in samo metodologijo. Ko bodo ta vprašanja razčiščena, bomo vedeli, ali moramo sprejeti dodatne ukrepe. Slovenija deluje in bo morala delovati v skladu z vsemi pravili, ki jih od nas zahteva Evropska komisija.

ub

Celotno oddajo si lahko ogledate na: http://4d.rtvslo.si/ar…/prispevki-in-izjave-odmevi/174392876