Poslanka Koleša: Slovenija je trdna zaveznica koroških Slovencev glede vpisa slovenskega jezika v deželno ustavo

”Proces spreminjanja koroške deželne ustave je notranjepolitični proces Republike Avstrije. Kljub temu pa je pomembno, da se je Slovenija kot zaščitnica naše manjšine vključila v proces vpisa slovenskega jezika v deželno ustavo na Koroškem,” je dejala poslanka Anita Koleša. Poudarila je, da se je Republika Slovenija na trenutno problematiko ustrezno odzvala. ”Zadeve potekajo dobro, v duhu medsebojnega dialoga. Upam, da bo to privedlo do ustrezne rešitve,” je pojasnila poslanka. Izpostavila je tudi ureditev pravic slovenske manjšine v zvezni ustavi, česar dežela Koroška ne more spreminjati.

”Slovenija je trdna zaveznica koroških Slovencev, ki zasleduje njihov interes. Koroški Slovenci predstavljajo pomemben most med Slovenijo in Avstrijo, priložnost za več sožitja ter tudi za več medsebojnega sodelovanja in povezovanja. Vendar pa narodne manjšine predstavljajo tudi določene obveznosti obeh držav. Prepričana sem, da tako ne razmišljamo le v Sloveniji, temveč tudi v Avstriji,” je povedala Koleša.

Postopki spreminjanja deželne ustave trajajo že dlje časa. Koroška išče predvsem rešitev za prenovo deželnega političnega sistema. Vprašanje 5. člena deželne ustave, ki zadeva vprašanje deželnega jezika, je postalo aktualno v zadnjih dneh. Slovenska narodna skupnost bo sicer prvič po letu 1918 omenjena v deželni ustavi.