Poslanka Anita Koleša ob mednarodnem dnevu maternega jezika: slovenski jezik nas povezuje v skupnost

»Materni jezik nam je bil položen v zibelko. Z njim smo odraščali, se socializirali in navezovali prve stike z okoljem. Materni jezik določa naš pogled na svet, nas oblikuje, nam omogoča sporazumevanje, je nepogrešljiv del našega vsakdana in nas spremlja vse življenje,« je ob mednarodnem dnevu maternega jezika dejala poslanka SMC in članica Odbora DZ za kulturo Anita Koleša.

»Slovenci smo do svojega jezika še posebno pozorni. Za nas jezik ni le sredstvo komunikacije, ampak je temelj naše identitete. Slovenci smo se kot narod izoblikovali s svojim jezikom. V njem smo ustvarjali svoja največja dela in kulturno bogastvo, veliko preden smo vzpostavili svojo lastno državo. Slovenski jezik je bil tista močna vez, ki nas je povezovala v skupnost,« je izpostavila Koleša.

Unesco je letošnji mednarodni dan maternega jezika posvetil materinščini kot pomembnemu gradniku izobraževanja in večjezičnosti. »Živimo v času, ki ga zaznamujejo migracijski tokovi in proces globalizacije, s tem pa multikulturnost in večjezičnost postajata naš vsakdan,« je dejala poslanka Anita Koleša in dodala, da so »ob stiku različnih kultur potrebni odprtost, sprejemanje, vključevanje in tolerantnost do različnih, tudi jezikovnih, tradicij in identitet«.