Poslanica predsednika vlade in SMC dr. Mira Cerarja ob slovenskem kulturnem prazniku

V letu, ko se intenzivno spominjamo Cankarja, in na dan, ko slavimo Prešerna, smo ob plesalcu Mejaču za življenjsko delo nagradili še enega pesnika – Borisa A. Novaka. O velikem predhodniku je zapisal: »Vsi smo večni, ker stojimo na tvoji besedi, velikan!«

To sozvočje različnih časov je dokaz, da tudi danes med nami živijo ustvarjalci, ki sodijo v isto kategorijo »večnih«. Ne znamo jih vedno prepoznati oziroma ceniti in ustrezno nagraditi. A ko danes pozorno pogledamo nazaj, se nam izkaže, da so se danes kanonizirani avtorji nekoč še kako razburjali, jezili, se borili in včasih tudi protestirali.

Zato na ta praznični dan ne pozabimo, da je prav njihova angažiranost, pogosto boleča nepopustljivost hkrati izjemno krhkih in neverjetno trdnih osebnosti, bila vir njihove iskrene, verodostojne umetniške geste in besed, od katerih danes nekatere segajo dobesedno do večnosti.

Kulturna javnost je upravičeno kritična do nekaterih vidikov bilance resorja kulture in njegovega vodenja. Skrbi me, a obenem bodri, ko vidim, da ta ista kritična javnost še vedno verjame v moč dialoga, v katerega verjamem tudi sam. Storil bom, kar je v moji moči, da do konca tega mandata odpravimo nekatere najbolj očitne zagate in pripravimo prave podlage za prihodnost.

Vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem slovenske kulture čestitam ob prazniku in se vam obenem zahvaljujem v imenu vseh nas, državljanov in državljank, ki v vašem delu iščemo plemenit navdih za naša življenja.

dr. Miro Cerar