Poslanica predsednika vlade dr. Mira Cerarja ob dnevu državnosti

Spoštovani državljanke in državljani, spoštovani Slovenke in Slovenci,

živimo v času, ko pogosto tako hitimo, da si ne vzamemo dovolj časa za zares pomembne stvari. Naj bo danes vsaj malo drugače. Danes, ko praznujemo pomemben del naše zgodovine, ko obeležujemo šestindvajesto obletnico naše neodvisnosti, vas kot predsednik vlade te naše drage Slovenije pozivam, da se ustavite. Vzemite si čas in pomislite na vse lepe trenutke naše skupne prehojene poti. Trenutke, ko smo se veselili naših uspehov, naj bo to na področju gospodarstva, znanosti, kulture, športa ali na kateremkoli drugem področju. Ko smo bili prepoznani kot izjemni – kot takšni, kakršni tudi zares smo.

Postojmo torej vsi skupaj in se v mislih vrnimo v našo polpreteklo zgodovino. Začutimo ponovno vznesenost, ki je prežemala Slovenijo 25. junija 1991, ko smo pogumno in ponosno celemu svetu razglasili svojo samostojnost in neodvisnost. Kot mlada država smo že takrat pokazali naš neverjeten potencial in nato tako hitro napredovali, da smo že leta 2004 postali del velike evropske družine. Z njo si prizadevamo za mir, svobodo in druge demokratične vrednote. Prizadevamo si tudi za večje blagostanje, za solidarnost in varnost. Te vrednote se dandanes marsikomu zdijo samoumevne, toda v resnici si moramo zanje prizadevati vsak dan.

Uspelo nam je zato, ker smo znali in zmogli biti povezani v najbolj ključnih trenutkih naše samostojne, skupne poti. Po njej zdaj odločno in optimistično stopamo naprej. Stopimo v prihodnost, ki jo bomo povezani, z roko v roki, gradili za vse nas. Drug ob drugemu, drug za drugega. Pojdimo mirno in stabilno naprej.

Spoštovani državljanke in državljani, čestitam vam ob dnevu državnosti.