Poslanica predsednika dr. Mira Cerarja ob dnevu državnosti

Spoštovani državljanke in državljani,

25. junija se spominjamo dneva, ko je leta 1991 Slovenija postala neodvisna in samostojna država. Spominjamo se trenutkov, ko je na Trgu republike sredi Ljubljane visoko zaplapolala naša zastava in so se izpolnila pričakovanja številnih rodov Slovencev po vsem svetu.

Občutek, da smo tudi mi naposled tam, kjer smo že stoletja hrepeneli biti, je trajal kratko. Že dan kasneje so namreč mir prebodli zvoki grozečih tankov in siren, ki so napovedovali vojaški spopad z armado in državo, ki je zgodovinski mejnik slovenstva razumela drugače od nas.

Od tedaj je Slovenija krhkost sreče in pomirjenosti doživela še velikokrat. Osebne in kolektivne stiske, naravne nesreče, vse bolj očitne družbene razlike, obujanje simbolov, ki so rodili zla 20. stoletja, zlasti pa zadnja svetovna gospodarska kriza, so omajale prenekateri ideal in spremenile naš pogled nase in na svet.

Je zato ta danes spravljivejši, strpnejši in potrpežljivejši?

Ni.

Je lahko to naš skupni izziv v času, ki prihaja in bo od nas terjal odgovore tudi na vprašanja, ki bi jih – tako kot reke bežečih pred vojno in bedo – najraje spregledali?

Je.

Lahko zanj naredimo nekaj vsak na svoj način, eni izza govornic na javnih dogodkih, drugi za mizo ob družinskem kosilu, tretji na igrišču za šolo?

Zagotovo.

Vredno je, spoštovani državljanke in državljani, da spet premislimo položaj, v katerem smo kot ljudje, kot družba in kot država.

Da v njem prepoznamo najprej dobro; dosežke, ki nas delajo velike, ljudi, ki nas delajo junaške in skupnosti, ki nas delajo človeške.

Opremljeni s to mislijo, bomo lažje razumeli tiste, ki se v nenehnih spremembah niso znašli. One, ki zmorejo čez stopnice življenja samo, ko jim nekdo ponudi roko. Tiste, ki trkajo na naša vrata in vest z razlogom.

Prebujeni s to zavestjo bomo prihodnje rojstne dneve naše države doživeli tam in tako, kot si to zaslužimo: na svetli strani zgodovine in v miru.

Ob našem pomembnem skupnem prazniku vam čestitam in ter želim zadovoljne in ustvarjalne dni!

Miro Cerar

https://www.facebook.com/mirocerar.SMC/videos/2149172668648422/