Dr. Brglez ob 25. obletnici konca vojne za Slovenijo: “Danes je dan ponosa in proslavljanja in ne razdvajanja”

Na današnji dan pred petindvajsetimi leti, 7. 7. 1991, se je končala vojna za Slovenijo. Predsednik Državnega zbora in podpredsednik Stranke modernega centra dr. Milan Brglez ob tem državljankam in državljanom sporoča:

“Spoštovane državljanke in državljani,

danes praznujemo 25 let od tega, ko je na slovenskih tleh utihnilo orožje in ko smo zares lahko zaživeli v svobodi, za katero smo se bili pripravljeni boriti in si jo izboriti. Zato je danes dan ponosa in proslavljanja. A današnjega proslavljanja in ponosa ne bi bilo, če ne bi bili enotni v odločitvi, da želimo živeti na svojem in po svoje. In ta pozitivna trma ter vztrajnost sta tisto, kar nas označuje. Označuje v tem, da zmoremo, če stopimo skupaj, kot smo stopili leta 1990 in nato v osamosvojitveni vojni leta 1991, doseči veliko. Zmoremo zmagati. In četudi se nam kdaj zdi, da iz kakšne situacije ni rešitve,  bi se morda morali spomniti prav teh dni pred petindvajsetimi leti. Dni, ko nas je skušala okupirati Jugoslovanska ljudska armada, a se ji nismo dali, in dni, ko so mnoge svetovne velesile trdile, da nas nikdar ne bodo priznale. A oboje smo premagali in presegli. Zaradi našega poguma in volje. Zaradi našega sodelovanja in preudarnosti. Zaradi naših žrtev in žrtvovanja.

Spoštovani državljanke in državljani,

ne samo letos in ne samo v teh dneh, ko obeležujemo 25-letnico nastanka države, ampak vsak dan, ki je pred nami, vam želim poguma, volje in preudarnosti. Da bi znali stopiti skupaj in biti enotni,  ko gre za našo skupno prihodnost. Da bi s skupnimi močmi delali in delovali za skupno dobro. Tako, kot je bila tudi takratna zmaga zmaga vseh. Zato je tudi obeležitev 25 let od končanja vojne trenutek za slavje in ne za razdvajanje, še manj pa za maščevanje.

Verjamem, da bo naša domovina še boljša in močnejša, če bomo vedno znova znali in hoteli stopiti skupaj in iskali tisto, kar nas povezuje ter navdaja s ponosom in hvaležnostjo.

Vse dobro, draga Slovenija!”