Poslanec Zorman ob dnevu brez cigarete: »V Sloveniji se število kadilcev žal ne zmanjšuje«

»V Sloveniji se število kadilcev žal ne zmanjšuje, po podatkih Eurobarometra se je delež kadilcev povečal na 30 %, kar je za kar 4 % več od povprečja držav Evropske unije, je ob svetovnem dnevu brez cigarete dejal poslanec Branko Zorman, podpredsednik Odbora za zdravstvo, in dodal: »To pomeni, da kadi že vsak četrti odrasel, raste pa predvsem delež kadilk.«

Tobak kot vodilni prepričljivi vzrok smrti in vodilni dejavnik tveganja za izgubljena zdrava leta življenja, je hkrati tudi najpomembnejši samostojni dejavnik tveganja za raka. Vsako leto zaradi kajenja v Sloveniji umre skoraj 3.600 kadilcev, od teh jih četrtina umre pred svojim 60. letom starosti.

»Posebej zaskrbljujoč pa je podatek, da so med petnajstletniki štirje od desetih že poskusili kaditi in da vsaj enkrat na teden ali celo pogosteje kadi skoraj 15 % petnajstletnikov, vsak dan pa 10 %,« je o izsledkih raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji 2014 dejal poslanec Zorman.

Kajenje dokazano povzroča raka, vpliva na pojav bolezni srca in ožilja ter številnih drugih bolezni in zdravstvenih težav. Stroški zdravljenja bolezni, zmanjšanja produktivnosti in prezgodnje umrljivosti zaradi kajenja znašajo kar 5 % slovenskega BDP oziroma 1,8 milijarde EUR, kar je 4,5-krat več od sredstev, ki jih v proračun dobimo s trošarinami.

Omejevanje kajenja je zato pomembno področje ukrepanja tako v Evropski uniji kot v Sloveniji. V letošnjem letu bomo v nacionalno zakonodajo prenesli novo evropsko Direktivo o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov. Poleg tega pa bo potrebno uvesti tudi druge učinkovite ukrepe, h katerim nas zavezuje Okvirna konvencija Svetovne zdravstvene organizacije o nadzoru nad tobakom in ki jih predlagajo stroka ter nevladne organizacije.