Poslanec Tabaković: V SMC imamo ničelno toleranco do nasilja vseh vrst, tudi do nasilja nad starejšimi

Poslanec Saša Tabaković ob začetku razprave na Komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti na temo nasilja nad starejšimi opozarja, da ima Stranka modernega centra ničelno toleranco do nasilja vseh vrst. Posebej tudi do nasilja nad starejšimi, ki je žal čedalje bolj pogost pojav v naši družbi. Predvsem pa moramo biti družbeno senzibilni do pojavov nasilja v družini in tudi nad starejšimi ter se zavedati, da nasilje ni nekaj kar spada v zasebno sfero.

Podatki o nasilju nad starejšimi so zaskrbljujoči, poudarja poslanec Saša Tabaković. Iz poročila Svetovne zdravstvene organizacije izhaja, da je vsako leto preko 4 milijonov oseb, ki so starejše od 60 let ali več, žrtev fizičnega nasilja. Kar 29 milijonov, to je več kot 19% vseh, pa so bili žrtve psihičnega nasilja. Kar posebej skrbi poslansko skupino SMC je, da je večina starejših zlorabljenih prav v domačem okolju in s strani bližnjih oseb. Prvi korak k reševanju te problematike, opozarja poslanec Tabaković, je samo priznanje in prepoznavanje tega pojava v naši družbi. Posebej zato, ker tudi demografski trendi narekujejo čedalje večje potrebe in ukrepe na tem področju, tudi zakonodajne.

Politike nacionalnih držav glede zlorab starejših se razlikujejo od države do države, a Slovenija ima številne dobre programe, je dodal poslanec Tabaković. Izpostavil je, da se starejši lahko obrnejo na brezplačno telefonsko linijo za starejše v primerih nasilja, imamo regijske koordinatorje za preprečevanje nasilja nad starejšimi, ki delujejo v okviru Centrov za socialno delo. Dodatno ima Slovenija socialnovarstveni program Starejši za starejše, ter medgeneracijski program za kakovostno staranje. Dodatne ukrepe predvideva tudi Resolucija o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2013–2020. To je dober začetek za še boljši medresorski pristop pri naslavljanju nasilja nad starejšimi, izpostavlja poslanec Tabaković.