Poslanec SMC Ivan Škodnik, govornik na proslavi ob Dnevu državnosti v Slovenj Gradcu

V Slovenj Gradcu se je odvijala proslava Dneva državnosti in koncert Pihalnega orkestra Slovenj Gradec. Slavnostnik govornik je bil poslanec SMC Ivan Škodnik. Proslava je potekala v Kulturnem domu Slovenj Gradec.

Del govora poslanca SMC Ivana Škodnika:

“Spomnimo se: na začetku smo bili polni energije, optimistični in ponosni na svojo odločnost in suverenost, ki smo jo pokazali in presenetili vse okoli nas. Skupna volja se je izrazila v enotnosti, ki nas je vodila in pripeljala v neodvisnost, na kar smo še vedno izredno ponosni. Slovenija je danes enakopravna članica pomembnih mednarodnih organizacij, od Organizacije združenih narodov do Evropske unije in vrste mednarodnih združenj, od gospodarskih do kulturnih. Ta enakovredna umeščenost v družbo drugih držav nam je že pred leti upravičeno dvignila samozavest in vzbudilo domoljubna čustva.

Dan državnosti je priložnost, da vedno znova ozavestimo začetke naše suverene države, posebno še takrat, ko je potrebno, da obudimo čustva in zagnane misli iz tistega časa, da bomo lahko odgovorno in odločno upravljali s svojo državo, ki smo si jo zaslužili in si jo zaslužimo še danes. Tega ne smemo pozabiti, o svoji državi ne smemo dvomiti. 25. junij je in bo naš praznik, praznik nas, državljank in državljanov, tako tistih, ki smo od nekdaj tukaj, kot vseh tistih, ki so si našo državo izbrali za svojo.

Čudoviti del naše države Slovenije je tudi Koroška, prelepa pokrajina, ki ima mnogo naravnih danosti, med katere sodijo tudi bogati gozdovi. Ti nam prinašajo veliko lesne surovine, ki je še nismo znali dovolj učinkovito izkoristiti, ampak tudi to se bo v prihodnje spremenilo. Ravno na tem področju vlada že pripravlja podlago za nov zagon lesno-predelovalne verige. Ni bilo naključje, da je bil prvi regijski obisk vlade ravno na Koroškem, ki ima velik potencial, tudi v industriji, turizmu in seveda v ljudeh. Takšnih ljudi, kot smo tu, na Koroškem, odločni, malo trmasti, predvsem pa trpežni. Tega se zavedamo in verjamemo, da bomo zmogli našo Koroško ne le še bolj tesno povezati z drugimi pokrajinami, ampak jo predstavili kot čudovit košček v mozaiku Slovenije. Države, ki postaja zanimiva, zelena, pristna turistična destinacija, zlasti za tiste, ki cenijo naravo in trajnostno naravnan razvoj.

Čudoviti del naše države Slovenije je tudi Koroška, prelepa pokrajina, ki ima mnogo naravnih danosti, med katere sodijo tudi bogati gozdovi.

Sam vidim veliko potenciala v naših mladih, s katerimi sem bil vedno tesno povezan preko mojega dela v šolstvu. Tudi pri odločitvi, da vstopim v politiko so svojo vlogo odigrali ravno moji dijaki, s katerimi sicer nikoli nisem razpravljal o politiki, smo pa pogosto govorili o različnih vrednotah, ki so ključ do uspeha slehernega posameznika in posledično države. Mladi so naša prihodnost, zato sem si ves čas prizadeval, da bi jim omogočil čim boljše pogoje za razvoj. Sedaj k temu prispevam tudi kot politik. Dovolj mi je bilo tudi govoričenja v prazno. Sam sem človek dejanj, zato sem se odločil sprejeti ta izziv, saj menim, da bi lahko vsi v naši državi živeli dostojno, saj za to ne manjka pogojev, ki pa niso dovolj izkoriščeni. Ni še prepozno za izboljšanje, moramo pa vsi strniti vrste in zaupati vase tako kot smo včasih.

Naj bo torej današnja priložnost tako razlog za veselje kot tudi razlog za premislek, kje smo in kam želimo iti. Vsekakor naprej, za to pa s praznikom obujamo občutke in zagnanost izpred 24 let, ko smo postavili mejnik v naši zgodovini, s katerim smo pokazali sebi in drugim, da zmoremo. Če si nekaj zadamo, nam to uspe in tako bo tudi tokrat.”

Foto: Nika Hölcl