Poslanec Škodnik slavnostni govornik ob kulturnem prazniku v občini Mislinja

Poslanec Ivan Škodnik je bil včeraj slavnostni govornik na prireditvi ob kulturnem prazniku v občini Mislinja. “Praznik, ki ga slavimo te dni je posvečen Prešernu, umetnosti in kulturi, ki je naši biti in obstoju nepogrešljiva. V Prešernovem času, v prvi polovici 19. stoletja, je bila slovenščina še vedno manjvreden jezik in če bi Prešeren prednjačil slavo, bi se zlahka odločil in pisal samo v nemščini,” je uvodoma izpostavil poslanec.

Poudaril je, da “slovenski kulturni praznik torej ne gre povezovati le s Prešernom samim, saj je bilo umetnikov na Slovenskem preveč, da bi se omejili le na enega. Prav tako ni bistvo praznika le priložnost, da si odpočijemo od vsakdanje bitke za kruh in bitke s časom, temveč da se spomnimo, da za preživetje niso dovolj samo materialne dobrine, ter da človek za preživetje potrebuje več.”

“Ob koncu naj vam le še zaželim, da bomo znali sebi in ostalim še večkrat nameniti toplo misel in spodbudno pošteno besedo ter da z današnje prireditve skupaj z lepimi vtisi, s seboj domov odnesemo tudi zavedanje, da je bistvo Slovenskega kulturnega praznika skrb za našo kulturno dediščino, ki so nam jo podarili predniki, ter ustvarjanje kulture, ki jo bomo lahko ponosni zapustili svojim zanamcem,” je sklenil svoj nagovor.