Poslanec Shaker: Le solidarna in odgovorna politika lahko reši problem migracij

Notranji ministri EU so dosegli dogovor o razporeditvi približno 55.000 beguncev v prihodnjih dveh letih. Slovenija se je zavezala k sprejemu 250 oseb, od tega 230 beguncev, ki so se zatekli v Italijo in Grčijo, in 20 oseb v okviru sheme za preselitev iz tretjih držav. Na ministrstvu za notranje zadeve pripravljajo načrt za nastanitev in oskrbo vseh oseb ob prihodu v Slovenijo, kar je zahtevna naloga, ključno bo sodelovanje ostalih resorjev, za delo, družino in socialne zadeve, izobraževanje, zdravje, javno upravo in obrambo.

Poslanec SMC Kamal Izidor Shaker, predsednik odbora za zadeve EU v Državnem zboru, podpira dosežen dogovor in sprejetje Agende ob vseh solidarnostnih in varnostnih vidikih, ki so bili izpostavljeni že na skupni seji Odborov za zunanjo politiko in za EU zadeve: “Slovenija je kot tradicionalno solidarna država, glede na trend priseljevanja in migrantske politike, pripravljena (v roku dveh let) sprejeti in zagotoviti bivanje, nuditi osnovne življenjske potrebe, oskrbo, izobraževanje in socialno pomoč do 250im migrantom. Sam podpiram to namero, ker nobena ograja ne more rešiti problema migracij, ampak samo solidarna in odgovorna skupna politika držav članic EU, ki s(m)o jo s soglasjem na nek način tudi izkazali.”

kamal1

Državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenga prav tako poudarja odgovornost, in sicer tako do svojih državljanov, kakor tudi do drugih držav članic: “Na svoje ozemlje bomo sprejeli toliko ljudi, kolikor smo jih v določenem času sposobni oskrbeti in jim nuditi pomoč. Da bo lahko dogovor iz Bruslja zaživel v praksi, mora svoje mnenje dati še Evropski parlament, kar pričakujemo, da se bo zgodilo na plenarnem zasedanju, ki bo potekalo septembra. Nato je treba odločitev še formalno potrditi. Če bodo zadeve šle po predvideni časovnici, lahko pričakujemo, da se bo dogovor o sprejemu teh oseb začel uresničevati jeseni.”

Daljšo izjavo državnega sekretarja Špenge v oddaji Odmevi si lahko ogledate TUKAJ.

Preberite si tudi članek na spletnih straneh Ministrstva za notranje zadeve.

Andrej Špenga

Andrej Špenga