Poslanec Saša Tabaković v nedeljskem intervjuju za Večer: Umetnost in politika nista tako zelo narazen

V nedeljo, 4. oktobra, je bil v Večeru objavljen intervju s poslancem SMC Sašo Tabakovićem, ki se je med drugim dotaknil povezanosti svoje igralske kariere z novo politično kariero, pojasnil je tudi, ali vidi “podobnost” med politiko in igranjem in ali je tudi politika pravzaprav igra. Saša Tabaković ia za sabo izjemno kariero, saj je že prvo leto kot član ljubljanske Drame (od tega je desetletje) prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca, nagrajen je bil na Festivalu slovenskega filma za vlogo Jaše v filmu Pod njenim oknom, letos poleti pa je sedel v poslanske klopi.

Tabaković vidi povezavo med politiko in igralstvom na svoj način: “Enkrat so me vprašali, ali mislim, da lahko spreminjam svet. Ja. Z umetnostjo senzibiliziraš človeka do te mere, da postane kritičen. Umetnost te sprovocira do te mere, da se preizprašuješ. Ne le umetnik, ampak vsa javnost, ki konzumira umetnost. Ko posameznik postaja vse bolj kritičen, se dviguje tudi civilizacijski nivo, standard v družbi. Politika ima prav tako nalogo, da dviguje civilizacijski standard. Umetnost in politika v tem smislu nista tako zelo narazen. Politika mora biti realna, bazira na vsakdanu, naloga umetnosti je podobna.”

O vključevanju v razprave v parlamentu je povedal, da je za poslanca dobro, da to čim bolj izkoristi. “Popolnoma vseeno je, s katerega področja prihajaš – ali s humanističnega ali socialnega, tvoja naloga je, da veš, kaj boš povedal, in da to izpelješ dobro,” je dejal.

Vecer Tabakovic

Na vprašanje, kdo je največji igralec v državnem zboru je Tabaković dejal: “Ne maram, kadar se igralski poklic jemlje tam, kjer se ljudje pretvarjajo, lažejo, so zamaskirani, niso resnični niti iskreni. Prizvoku hinavščine nasprotujem. Ko sem dobil mandat pri volilni komisiji, mi je eden od koalicijskih kolegov izrekel dobrodošlico: Dobrodošli, en znan igralec med 89 amaterskimi. Od takih izjav se distanciram. Igralski poklic je poklic intelektualca, bistvo umetnosti je kazati resnico in sam verjamem, da je ta le ena. Dober igralec je zame tak, ki ima spodobno akademsko izobrazbo in svoje delo, kar najboljše zna, prenaša v javnost.”

Poslanec Tabaković je pojasnil, da se za politiko ni odločil, ker bi pobegnil od kariernih neuspehov, igralsko je namreč zelo zadovoljen, ni slabe volje in nima občutka, da je dosegel malo: “Sebi in strokovni javnosti sem marsikaj dokazal. Ampak zgodil se je premik, priložnost. Zdelo se mi je, da je čas za nekaj drugega. To ne pomeni, da sem umetnost vrgel čez ramo, nasproti so mi pač prišle stvari, ki so mi blizu. Bolj se bojim tega, da v resnici ne bom nič zamudil, ko se bom vrnil nazaj, to mi je bistveno vprašanje. Rajši bi videl, da bi se stvari tako na polju kulturne politike kot estetike gledališča tako spremenile, da bi v resnici zamudil veliko. Slovenski umetnosti to privoščim. Večja bojazen je, da se ne bo spremenilo nič, niti v politiki, čeprav se bom trudil, niti v estetskem, kar je še hujša bojazen.”

Tabaković je tudi vokal glasbene skupine Damar, saj je srednji glasbeni šoli diplomiral iz petja in inštrumenta. “Tradicija me zelo zanima, sploh etno mi je zelo blizu. To so stvari, ki so dovršene, potrebovale so zelo dolgo časa, da so se izoblikovale. Dolga časovnica, izkušnje ljudi, prenesene v eno pesem ali eno zgodbo,” je zaključil Tabaković.

Celoten članek je dosegljiv TUKAJ, vendar je na voljo le naročnikom.