Poslanec Saša Tabaković: Novela ZVIS prinaša nesporne koristi v visokošolski prostor, zato je odlašanje z njo neodgovorno

Na Odboru DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino so poslanci izglasovali javno predstavitev mnenj o noveli Zakona o visokem šolstvu (ZVIS), a brez podpore poslanske skupine SMC. Poslanec Saša Tabaković je spomnil, da je Ministrstvo za izobraževanje že februarja letos posredovalo predlog novele v javno razpravo: “Pobuda za dodatno javno predstavitev mnenj v tem primeru ni utemeljena, saj je zakon v javni razpravi že osem mesecev, kar je bilo več kot dovolj. V tem času je namreč potekalo veliko pogovorov, omizij, tako v državnem zboru kot v državnem svetu, kjer je večina strokovne javnosti izrazila jasno stališče do vseh členov novele zakona.

V poslanski skupini SMC se zavzemamo za sprejem novele še letos, saj bi tako že v naslednjem letu vzpostavili spodbudno in stabilno okolje za študente in ostale v visokošolskem prostoru. Vsako odlašanje je neodgovorno,” je jasen Tabaković.

S predlogom novele so bili zadovoljni tudi na rektorski konferenci, saj predvideva model financiranja univerz, ki zadostuje tistemu, kar je zakonodajalcu naložilo ustavno sodišče. Novela je bila usklajena tudi s Študentsko organizacijo Slovenije. Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je dejala, da je to eden izmed primerov dobrih praks, saj so za predlog dosegli širše soglasje, kar na tem področju ni vedno lahko.

Tabaković je nadaljeval: “Sedaj pa je na nas, poslancih, da sprejmemo odgovornost in prisluhnemo rešitvam, ki so bile v javni razpravi podane, še posebej tistim, ki želijo zbližati razdvojenost javnosti glede uporabe  tujega jezika v visokošolskem izobraževanju.” Poudaril je, da v tej fazi javna predstavitev mnenj ne bo prinesla novih in konstruktivnih rešitev, prinese pa lahko druge slabe posledice: “Če novela ZVIS ne bo sprejeta do konca tega leta, bo to slabo tako za študente kot ostale v visokošolskem prostoru, saj ne bomo pravočasno zakonsko uredili financiranja visokošolskega sistema na predvidljiv in stabilen način. To pomeni nadaljevanje nepravičnega financiranja fakultet po sistemu glavarin, kar ni dobro, in ravno to bi ta novela odpravila.”

Poleg urejenega financiranja novela predvideva demokratizacijo univerz z uvajanjem polnopravnega članstva študentov v akademskih zborih, prav tako predvideva trajanje statusa do izteka študijskega leta ne glede na to, kdaj diplomiraš, novela pa izboljšuje tudi sistem zdravstvenega varstva študentov, saj uvaja obvezne sistematske preglede za študente 1. letnikov dodiplomskega študija.