Poslanec Rajić: V poslanski skupini SMC pozdravljamo pridruženo članstvo Slovenije v CERN–u

“Pridruženo članstvo v Evropski organizaciji za jedrske raziskave (CERN) bo slovenskim znanstvenikom omogočilo sodelovanje pri raziskavah ter uporabo in ustvarjanje izdelkov visoke tehnologije,” je na današnji seji Državnega zbora poudaril poslanec mag. Branislav Rajić.

V Sloveniji na področju eksperimentalne fizike osnovnih delcev trenutno deluje trideset znanstvenikov. “Ob številnih CERN-ovih izobraževalnih programih, možnostih izmenjave, štipendij ter podiplomskem in postdoktorskem usposabljanju pa se lahko nadejamo še večjega števila vrhunsko usposobljenih strokovnjakov, ki bodo znali pridobljeno znanje prenesti in aplicirati tudi na drugih področjih,” je povedal poslanec. Po njegovem mnenju pridruženo članstvo v CERN-u ponuja tudi velike priložnosti slovenskemu gospodarstvu. “Slovenska podjetja bodo imela dostop do naročil CERN-a ter možnost za prodor na zahtevne trge z izdelki z visoko stopnjo vloženega znanja. Del članarine, ki jo bo Republika Slovenija plačevala, bo CERN namenil nakupom izdelkov in storitev slovenskih podjetij,” je pojasnil mag. Rajić.

V temeljnih strateških in razvojnih dokumentih Republike Slovenije je zapisano, da se želi Slovenija v 21. stoletju razvijati kot družba znanja. Deklaracija o zunanji politiki Republike Slovenije iz leta 2015 med glavne cilje uvršča tudi prepoznavnost slovenske znanstvene in izobraževalne odličnosti v mednarodnem prostoru. “V poslanski skupini Stranke modernega centra z veseljem ugotavljamo, da smo z ratifikacijo Sporazuma med Republiko Slovenijo in CERN-om o podelitvi statusa pridružene članice kot predhodne faze članstva korak bližje na poti k omenjenim ciljem,” je dejal mag. Rajić.

Državni zbor danes med drugim obravnava tudi Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma med Republiko Slovenijo in Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (CERN) o podelitvi statusa pridružene članice kot predhodne faze članstva v CERN-u.