Poslanec Rajić ministru Pikalu predlagal prevetritev krovne zakonodaje na področju predšolske vzgoje

Član poslanske skupine SMC, poslanec Državnega zbora RS, Branislav Rajić, je na ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala naslovil poslansko pobudo v zvezi z zagotavljanjem varnega in spodbudnega (pred)šolskega okolja otrok. V zadnjih dneh je namreč javnost pretreslo dogajanje v ljubljanskem zasebnem zavodu za varstvo otrok Kengurujčki.

Poslanec Rajić je pozdravil odziv ministra, ki je na družbenih omrežjih odločno obsodil nelegalne prakse na področju varovanja otrok in starše pozval, naj pred vpisom otroka v zasebno varstvo pridobijo vse potrebne informacije. Je pa poslanec pri tem odzivu pogrešal morebitne ukrepe, ki jih bo minister pri vodenju ministrstva zasledoval, da do takšnih grobih in namernih zlorab zakona več ne bo prihajalo. Vprašanja, ki se pri tem pojavljajo, so povezana z zagotavljanjem ustreznega nadzora in večje transparentnosti pri delovanju različnih izvajalcev varstva predšolskih otrok ter s preverjanjem oziroma evalvacijo kakovosti vseh možnih in dopustnih oblik vzgoje in varstva predšolskih otrok.

Poslanec tako v svoji pobudi ministru predlaga, da prevetri krovno zakonodajo na področju (pred)šolske vzgoje na način, da bodo vzpostavljene ustrezne varovalke za preverjanje in dograjevanje kakovosti ter transparentnosti dela vseh izvajalcev varstva predšolskih otrok v naši državi. Hkrati tudi predlaga, da minister okrepi nadzor inšpekcijskih služb, v kolikor se ta izkaže za pomanjkljivega.

Povezava do celotne pobude: Pobuda poslanca Rajića