Poslanec Marjan Dolinšek ob Dnevu suverenosti: Naj bo to dan ponosa, enotnosti in spomina na vse dogodke osamosvojitvenega procesa

Z dnevom suverenosti obeležujemo dan, ko je v času osamosvojitvenih dogodkov pred 25 leti 25. oktobra ozemlje Slovenije zapustil zadnji jugoslovanski vojak. Ta državni praznik je lani marca Državni zbor sprejel na predlog našega poslanca Marjana Dolinška, ki ga je podprlo 70 poslancev. “Dan suverenosti se obeležuje kot dan ponosa, enotnosti, samozavesti in spomina na vse dogodke osamosvojitvenega procesa, ki se je zaključil z današnjim dnem 25 let nazaj. To je dan, ko je Slovenija ne le pravno formalno, temveč tudi dejansko postala suverena država, na katero smo ponosni tudi danes,” je dejal Dolinšek.

Poslanec dodaja, da Dan suverenosti tako ob Dnevu samostojnosti in enotnosti opozarja na spoštovanje človekovih pravic in svoboščin ter človečnost, kar pa predstavlja cilj dejanske suverenosti pri uresničevanju naše ustavne demokracije: “Zato praznujmo današnji dan s ponosom in spoštovanjem do naše domovine Republike Slovenije.”

Predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez je danes v svojem nagovoru pred začetkom seje DZ med drugim dejal: “Ko je poslanski kolega iz SMC, gospod Marjan Dolinšek predlagal, da bi uvedli nov državni praznik, je v svojem pojasnilu zapisal, da ta praznik ne bi smel predstavljati samo dneva odhoda zadnjega vojaka jugoslovanske ljudske armade, ampak tudi dan, ko smo bili enotni. In prav je imel. S prevelikim zadovoljstvom in prepogosto se v Sloveniji delimo na te in one, pozabljamo pa, da smo bili v obdobju od osamosvojitve do mednarodnega priznanja enotni in ponosni. Enotni, ker smo vedeli, da se borimo za svoje in svoj prav, ponosni, ker smo se zavedali, kaj smo v pičlih nekaj mesecih dosegli.”

25. obletnico dogodka bodo nocoj obeležili z državno proslavo v Areni Bonifika v Kopru, na kateri bo slavnostni govornik predsednik vlade dr. Miro Cerar, udeležil pa se je bo tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo pred tem na posebni slovesnosti v predsedniški palači vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge Zvezi slovenskih častnikov.

Spoštovane državljanke in državljani,

iskrene čestitke ob državnem prazniku, dnevu suverenosti!