Poslanec mag. Rajić: Globalni dogovor o migracijah ščiti interese držav

Poslanec mag. Branislav Rajić je na današnji seji Državnega zbora RS predstavil stališče poslanske skupine SMC o predlogu priporočila v zvezi z Globalnim dogovorom o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki ga je predlagala poslanska skupina SDS.

V svojem nagovoru je izpostavil, da globalni dogovor o migracijah določa 23 ciljev, med drugim ureditev pravnega statusa migrantov, zaščita ranljivih skupin, žensk in otrok, spoštovanje človekovih pravic, solidarnost in krepitev dialoga, izmenjava informacij med državami, preprečevanje nezakonitih migracij in preprečevanje trgovine z ljudmi.

Gre za pravno nezavezujoč dokument, ki ne prinaša novih mednarodnopravnih obveznosti, temveč temelji na že obstoječih mednarodnopravnih instrumentih. »Poudarjamo, da dogovor ne odpira vrat za migracije, ne izenačuje migrantov z begunci in ni v nasprotju z mednarodnim in evropskim pravom. Še več, dogovor ščiti interese držav in poudarja suvereno pravico države, da sama oblikuje lastno migracijsko politiko,« je poudaril poslanec Rajić.

Prav tako je dejal, da se moramo zavedati, da migrantske problematike ne more nobena država rešiti sama in da sta ključna sodelovanje in koordinacija. »Obžalujemo, da skušajo opozicijske stranke v Državnem zboru globalni dogovor zlorabiti za ustrahovanje in manipulacijo ter za odvračanje pozornosti od drugih pomembnih vprašanj,« je izpostavil.

V poslanski skupini SMC menimo, da Slovenija je in mora ostati varna država. Vlada tako mora preprečevati nelegalne migracije ter skrbeti za varnost naših državljank in državljanov. A hkrati mora Slovenija pomagati ljudem v stiski in mora posamezne begunce, ki izpolnjujejo pogoje, sprejeti in obravnavati po ustreznih postopkih.