Poslanec mag. Branislav Rajić: Slovenija se pridružuje Evropski vesoljski agenciji, s čimer se nam odpirajo pomembna vrata

Odbor za zunanjo politiko Državnega zbora je danes podprl Predlog zakona o ratifikaciji Pridružitvenega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Evropsko vesoljsko agencijo (ESA).

Poslanska skupina SMC je ratifikacijo sporazuma z ESA podprla, saj državam članicam dokazano prinaša številne multiplikativne učinke. »Za razliko od trenutnega statusa Slovenije v ESA, se za državo in za gospodarske subjekte iz Slovenije, predvsem tiste, ki proizvajajo izdelke z visoko dodano vrednostjo, odpira dostop do programov, opreme in informacij ESA,« je poudaril poslanec Branislav Rajić. »V Sloveniji imamo odlične strokovnjake s področja naprednih tehnologij, prav tako podjetnike. S to ratifikacijo jim odpiramo pomembna vrata, ki nam bodo koristila zlasti v raziskovalne in izobraževalne namene ter v razvoju gospodarske sodelovanja. ESA je še posebno pomembna na področju razvoja satelitskih navigacijskih tehnologij, globalnega nadziranja okolja, na področju zagotavljanja varnosti in številnih drugih.«

Ratifikacija Pridružitvenega sporazuma predstavlja korak na poti k polnopravnemu članstvu RS v ESA. ESA je svetovno priznana medvladna organizacija, ki je nastala v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Evropska komisija je v zadnjih letih močno okrepila sodelovanje s to organizacijo zaradi vse večje vloge vesolja pri krepitvi politične in gospodarske vloge Evrope ter pri njenih politikah. V sodelovanju z ESA je EU oblikovala Evropsko strategijo za vesolje, Evropsko vesoljsko politiko ter programa GALILEO in Copernicus.

ESA trenutno vključuje 22 članic (20 članic EU, Norveška in Švica), Bolgarija, Ciper, Litva in Malta so pridružene članice, Latvija, Slovenija in Slovaška pa imajo status Evropske sodelujoče države.