Poslanec mag. Branislav Rajić: Ministrica za infrastrukturo, preučite možnosti za ukinitev vinjetnega režima na hitri cesti skozi Maribor

Poslanec Državnega zbora RS mag. Branislav Rajić je postavil poslansko vprašanje ministrici za infrastrukturo mag. Alenki Bratušek v zvezi z vinjetnim režimom na hitri skozi Maribor.

V okolici Maribora se lokalni prebivalci in tudi drugi v prometu soočajo z omejitvami, ki otežujejo dnevne migracije. Potreba po hitri, varni in logični cestni povezavi je velika. Po mnenju poslanca mag. Rajića se kaže absurdnost situacije, da ustrezne cestne povezave že obstajajo, vendar zanje velja vinjetni režim, ki je za veliko ljudi omejitveni dejavnik. Zaradi vinjet tako ljudje vsak dan porabijo več časa, energije in denarja ter so izpostavljeni večjemu tveganju za prometno nesrečo, kot bi bili v primeru uporabe regionalne ceste.

V Mariboru je povezava med levim in desnim bregom Drave še dodatno omejena zaradi izgradnje podvoza pod železniško progo na Ljubljanski ulici.

Poslanec mag. Rajić je v vprašanju ministrici naslovil možnosti ukinitve vinjetnega režima na hitri cesti skozi Maribor. »Ukinitev režima ali vsaj prenehanje izvajanja kontrole opremljenosti osebnih vozil z vinjetami sta nujna iz več razlogov, vsekakor pa je nuja po tem postala še bolj aktualna z začasnim zaprtjem povezave po Ljubljanski ulici zaradi gradnje podvoza,« je navedel.

Po mnenju poslanca bi s prostim brezvinjetnim prometom osebnih vozil po hitri cesti skozi Maribor bistveno prispevali k hitrejši povezavi obeh bregov Drave, k zmanjšanemu onesnaženju zraka in nivoja hrupa v mestu, k preprečevanju prometnih zamaškov v konicah in tudi k bolj logični izpeljavi prometa v Mariboru.

»S tem bi rešili težave ljudi, ki se vsak dan soočajo z zastoji, ki dušijo mestne ulice. DARS iz tega naslova ne bi prejel manj finančnih sredstev, saj bi elektronsko cestninjenje tovornih vozil ostalo v veljavi,« je še izpostavil poslanec mag. Branislav Rajić.