Poslanec mag. Bojan Krajnc za Studio ob 17-ih o TTIP: Zagovarjamo ohranitev evropskih standardov

Naš poslanec mag. Bojan Krajnc je bil gost v v oddaji Studio ob 17-ih na Radiu Slovenija 1, kjer je bila tema sporazum TTIP. Poudaril je, da imata tako Evropska unija kot Slovenija jasna stališča, od katerih ne odstopata: “Verjamem, da preko tega ne bomo šli. Nenazadnje je zadnja varovalka ratifikacija v državnem zboru, tako v primeru TTIP kot CETA.” Spomnil je, da so stališče naše vlade enaka že od lanskega leta na to temo, in da sprememb glede izhodišč ni bilo. V stališčih pa zagovarjamo ohranjanje obstoječih standardov, varno hrano za potrošnike, okolje, …

Nenadne spremembe v stališčih nekaterih držav, ki so še spomladi letos potrdile mandat za pogajanje TTIP, pa poslanec mag. Krajnc vidi tudi v morebitnem političnem kontekstu in volitvah, ki so pred vrati v teh državah: “To se mi zdi najverjetneje. Prav tako se lažje racionalno pogovarjamo o vsebini in pomembnih izhodiščih Republike Slovenije, če ugotovimo, da teh izjav še nedavno ni bilo slišati in se posvetimo sami vsebini TTIP-a in tistim področjem, ki so za Slovenijo ključna.”

Poslanec je poudaril, da ob tem, ko govorimo, kaj ni v redu, pozabljamo na to, kakšne so lahko koristi od sklenjenega sporazuma za gospodarstvo v Sloveniji: “Tukaj bi obrnil optiko tistih, ki dosedanje študije na to temo uporabljajo za to, da pravijo, da je to pravzaprav nepomemben sporazum za Slovenijo, v to, da je ta sporazum pravzaprav izziv in priložnost za Slovenijo. To pa seveda ob ustrezni aktivaciji seveda gospodarskih subjektov in ob vseh naporih ministrstva za gospodarstvo, ki jih vlaga v promocijo ameriškega trga v času po sklenitvi sporazuma.”

Poslanec je dejal tudi, da enačaja med TTIP in CETA ni, bistveno vprašanje, ki ga vidi pa je mehanizem za reševanje sporov: “To je bil najprej ISDS, potem je prišlo do tega, da je to postal ICS, v resnici je pa vprašanje, ali gre pri ICS-u za enačaj z ISDS-om. In če je ta v Ceti sporen, zakaj ne bi bil tudi v TTIP oziroma obratno?”

Na vprašanje voditeljice, kdo bi bil najbolj razočaran, če sporazum ne bo sprejet, in če je to mogoče avtomobilska industrija, je poslanec mag. Krajnc odgovoril: “Ni nujno. Slovenija veliko sodeluje z nemško avtomobilsko industrijo in si lahko posredno obeta povečanje prodaje in gospodarsko rast. Tako da, če govorimo o globalnih verigah vrednosti, ki je pojem, ki se uporablja že dlje časa in ga je treba upoštevati, je treba meriti tudi posredne učinke na slovensko gospodarstvo, ne samo neposredno za posamezna podjetja.”

Poslanec je še dodal, da naj ne pozabimo, da je Nemčija največji slovenski gospodarski partner: “To samo potrjuje to, da si lahko Slovenija skupaj z Nemčijo predvsem v avtomobilski industriji, ki je del globalne verige vrednosti, obeta določene koristi, seveda je pa na koncu treba videti integralni učinek vseh ukrepov na EU in seveda Slovenijo.” Pojasnil je tudi, da je dobro, da se “žoga umiri, in da te izjave na evropski strani ne povzročijo popolnega propada pogajanj”, in da pogajanja nadaljujejo v stabilnih razmerah.

Celotni oddaji lahko prisluhnete TUKAJ.