Poslanec Kamal Izidor Shaker na Konferenci odborov parlamentov Evropske unije za evropske zadeve COSAC

Predsednik parlamentarnega odbora za zadeve Evropske unije in poslanec SMC Kamal Izidor Shaker se je udeležil srečanja predsednikov odborov v okviru Konference odborov parlamentov Evropske unije za evropske zadeve COSAC, ki je potekalo 21. in 22. januarja 2018 v Bolgariji. S prispevkoma je sodeloval v panelu na temo bodočega ustroja Unije 27 članic in v panelu na temo reševanja skupnih izzivov v okviru bolgarskega predsedovanja Svetu EU.

Glede bodočega ustroja Evropske unije je poudaril, »da bolgarske prednostne naloge odsevajo slovenske prioritete, ki jih slovenski predstavniki zasledujemo pri delovanju v institucijah Evropske unije in političnih forumih. Posebej bi izpostavil, da je Zahodni Balkan ena od tem, ki je še posebej pomembna tudi za prihodnost Evropske unije.« V svoji razpravi je spomnil tudi na nedavni obisk dveh bolgarskih gostov v Državnem zboru, evropske komisarke za digitalno gospodarstvo in družbo Mariye Gabriel ter veleposlanika Republike Bolgarije v Sloveniji, g. Dimitrija Abadžieva. »Člani Odbora za zadeve Evropske unije in Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo smo imeli v četrtek izredno zanimivo, izčrpno in plodno razpravo z evropsko komisarko. V petek, pred samim odhodom na COSAC, pa je članom Odbora za EU zadeve in zunanjo politiko veleposlanik Republike Bolgarije v Sloveniji, g. Dimitri Abadžiev, predstavil prednostne naloge Bolgarije, ki so naleteli na izredno pozitiven odziv pri poslancih. Želimo vam veliko uspeha pri predsedovanju Svetu EU in izražamo podporo pri reševanju izzivov le-tega.«

Na panelu o prihodnosti EU pa je Kamal Izidor Shaker izpostavil, da je razprava prihodnosti EU je osredotočena na bodoči ustroj Unije 27 članic. »V Sloveniji poteka razprava o možnih scenarijih Evropske unije na vseh političnih ravneh. Varnostno-migracijski-obrambni izzivi se prepletajo in imajo med drugim tudi posledice na proračun EU. Zato menim, da bodo pogajanja o večletnem finančnem okviru po 2020 zelo zahtevna in bodo terjala poglobljeno razpravo, saj bo njena struktura močno spremenila. Republika Slovenija podpira vključevanje držav v evro atlantske povezave in deluje kot vezni člen med EU in regijo, zlasti prek Procesa Brdo. Izražamo zadovoljstvo, da Bolgarija ohranja širitveno politiko visoko na agendi. Državljani EU potrebujemo Evropo, ki bo zagotavljala zunanjo, notranjo, ekonomsko in socialno varnost ter bo temeljila na spoštovanju vladavine prava. Slovenija zagovarja močno, enotno in solidarno Evropo,« je izpostavil v svoji razpravi.