Predsednik DZ Brglez: Širjenje evropskega projekta je neizbežno, v kolikor želimo zagotoviti miren in napreden jutri.

Na današnji slavnostni seji Odbora za zadeve Evropske Unije in Odbora za zunanjo politiko ob 60. obletnici podpisa Rimske pogodbe je zbrane kot osrednji govorec nagovoril predsednik Državnega zbora in podpredsednik SMC, dr. Milan Brglez. ”V šestih desetletjih od podpisa Rimskih pogodb pa do danes je Evropa gradila svojo zgodbo o uspehu, ki se je neprestano širila ter vsebinsko poglabljala. Evropski integracijski procesi so širom sveta postali zgled združevanja gospodarsko, politično in kulturno raznolikih skupnosti, ki jih v svojem bistvu ločuje zgodovinsko vzpostavljen imaginarij državnih meja,” je dejal dr. Brglez. ”Celo slednjega je naša Unija v mnogih ozirih uspela preseči, a storila je še mnogo več. Vzpostavitve schengenskega območja, skupne valute ter skupnega vodenja ali vsaj usklajevanja domala sleherne politike ne gre razumeti zgolj kot tehnokratsko upravljanje skupnosti držav, marveč kot integracijo družb, ki so se skozi civilizacijske dosežke ter na skupnem vrednotnem temelju odločile družno graditi svojo prihodnost,” je povedal predsednik Državnega zbora. A vendarle si ne smemo zatiskati oči pred izzivi, ki pred Unijo stojijo danes.

”Evropska unija je globalni civilizacijski dosežek, ki je bil v tistih časih nepojmljiv. Države so se svobodno odrekle izvrševanju dela suverenih pravic. Zdaj jih izvršujemo skupaj – z namenom zagotavljanja miru, varnosti in blaginje vseh, ki živijo na njihovem ozemlju,” pa je poudaril predsednik Odbora za zadeve EU in poslanec SMC, Kamal Izidor Shaker.

Kot je dejal v nadaljevanju so nas, kot se to rado zgodi ob uspešnih zgodbah, pretekli dogodki uspavali. ”Vse večja samoumevnost pridobitev evropskega povezovanja, nedavna gospodarska, finančna in s tem socialna kriza, pa tudi pričakovanja novih generacij Evropejcev so pokazali, da nam ob sicer pomembnih pravnih aktih manjka tisto bistveno,” je dejal Shaker. Dodal je, da bomo morali v naslednjih šestdesetih letih Evropo ohraniti in okrepiti njene civilizacijske dosežke. ”To je vsakega izmed nas in vas,’’ je poudaril.

Predsednik vlade dr. Miro Cerar pa je izpostavil, da je naša prihodnost enotna, enakopravna, vključujoča in solidarna.

Glede prihodnosti Evropske Unije pa je vodja poslanske skupine, dr. Simona Kustec Lipicer, dejala, da je njena prihodnost v naših rokah. Če si bomo znali podati roke in jih znali tudi sprejeti, potem je ta prihodnost pozitivna. Ogromno potenciala imamo v različnosti, ki je prisotna v Evropi. Različnosti, ki jo v teh časih v Evropo prinašajo tudi priseljenci” je dejala. Kot je izpostavila moramo poiskati skupno formulo in to povezati ter graditi Evropo prihodnosti.

Celoten govor predsednik Državnega zbora si lahko preberete TUKAJ