Poslanec Jani Möderndorfer v intervjuju za Delo: Upam, da bomo sprejeli paket volilnih zakonov

Poslanec Jani Möderndorfer, ki je predlagal paket sprememb volilnih in funkcionarskih zakonov, je v intervjuju za Delo podrobneje predstavil cilj omenjenih sprememb: “Glavni namen je prepoved kandidiranja tistim, ki so obsojeni na več kot šest mesecev nepogojne zaporne kazni.” Poslanec je pojasnil, da se poskuša vzpostaviti sistem, ki bo omogočal preverjanje nekaznovanosti in izpolnjevanje drugih pogojev kandidature: “V primeru ugotovljene kršitve, bodo imeli predlagatelji v zakonsko določenem roku možnost popravkov kandidatnih list.” Poslanec je spomnil, da so o spremembah volilne zakonodaje začeli govoriti že v prejšnjem mandatu.

V intervjuju se je poslanec dotaknil tudi problematike dostopnosti volišč za invalide. Kot je izpostavil bodo invalidom dostopna vsa volišča: “Določamo pa tudi ustrezen rok za prilagoditev volišč. V tem delu zato ne vidim problemov. Te zakonske določbe bi morale biti sprejete.”

Spremembe omenjenih zakonov bodo prinesle tudi možnost odpoklica župana. Pri tem je poslanec opozoril, da sta odpoklic in volitve župana dva različna postopka. Pri tem je nemogoče opraviti oboje hkrati. Pojasnil je, da v kolikor ”z odpoklicem pobudnikom ne uspe, tudi volitev ne bo. Zakaj hkrati izvesti postopke za kandidiranje, če večina ni za odpoklic”. Dodal je, da bi to privedlo do negospodarne porabe finančnih sredstev. V kolikor bi volivci po odpoklicu župana ponovno izvolili odpoklicanega, pa je odvrnil, da ”imajo volivci vedno prav. Omogočiti jim moramo, da imajo možnost odločiti”.

Za konec je poslanec poudaril, da bo odločanje o spremembah volilnih in funkcionarskih zakonov odvisno od vseh poslancev. Pričakuje pa, ”da bomo popravili volilno zakonodajo, skladno s predlaganimi nameni in cilji”.

Celoten intervju si naročniki Dela lahko preberete TUKAJ.