Poslanec Jani Möderndorfer: Novi Komentar Ustave RS vsebuje sporne komentarje o položaju istospolnih parov

V letošnjem letu je bil izdan nov komentar Ustave Republike Slovenije, pomembno delo za razvoj ustavnopravne znanosti, ki vpliva na odločanje sodišč in državnih organov. Pomembno je, da vsak zapis v komentarju posameznega člena Ustave sledi pravilom pisanja znanstvenih del, predvsem pa mora biti dodobra strokovno pretehtan, kar še posebej velja za družbena razmerja, kjer še ni oblikovane (ustavno)sodne prakse. V zvezi s tem je poslanec SMC Jani Möderndorfer na urednika komentarja dr. Mateja Avblja naslovil javno pismo.

V pismu se je poslanec odzval na argumentacijo doc. dr. Aljoše Dežmana, avtorja dela komentarja s področja družinskega prava. Posebej sporne so po mnenju poslanca navedbe, ki se tičejo položaja istospolnih parov, kar so že ugotovili tudi nekateri pravni strokovnjaki. “Tako kot dr. Zadravčeva si upam trditi, da gre za sporne komentarje, ki kažejo na slabo strokovno podkovanost avtorja. Ob tem sem prepričan, da niso podkrepljeni z znanstvenimi izsledki. Avtor se v svojem komentarju glede istospolnih parov prav tako v ničemer ne naslanja na prakso Evropskega sodišča za človekove pravice,” je v pismu opozoril poslanec Möderndorfer.

Poslanec, ki je bil v letu 2015 tudi predlagatelj sprejetega Zakona o partnerski zvezi, je poudaril, da čuti moralno dolžnost, da se odzove na komentarje dr. Dežmana. “Kot urednika komentarja Ustave, seveda v sodelovanju z avtorjem, vas pozivam, da se navedene sporne trditve iz komentarja Ustave do odločitve Ustavnega sodišča o omenjenih pravicah istospolno usmerjenih bodisi umaknejo ali pa popravijo,” je zapisal. Mnenju poslanca Möderndorferja se je pridružila tudi poslanka SMC Janja Sluga.

Pismo je v celoti na voljo na povezavi: javno pismo_komentar ustave