Poslanec Jani Möderndorfer: Cepljenje predstavlja enega izmed najpomembnejših, varnih in učinkovitih ukrepov za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni

Poslanec Jani Möderndorfer je danes na ministra za zdravje Sama Fakina naslovil poslansko vprašanje o Zakonu o nalezljivih boleznih, ki med drugim ureja tudi področje cepljenja.

“Leta 2016 je Državni zbor sprejel Resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016-2025 “Skupaj za družbo zdravja”, kjer v točki 6.1.4 izpostavlja, da je obvladovanje nalezljivih bolezni med javnozdravstvenimi prioritetami, predvsem zaradi pojava novih nalezljivih bolezni, globalizacije in hitrosti njihovega širjenja. Cepljenje predstavlja enega izmed najpomembnejših, varnih in učinkovitih javnozdravstvenih ukrepov za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. Če vzamemo samo primer ošpic, je njihov ponovni pojav v slovenskem prostoru vezan na padec precepljenosti. Kot odziv na to smo poslanci v prejšnjem mandatu vložili novelo Zakona o nalezljivih boleznih, ki ga pa državni zbor zaradi konca mandata ni uspel obravnavati. V zvezi s tem vas sprašujem, če lahko v tem mandatu od Ministrstva za zdravje pričakujemo ureditev tega področja? Če da, kdaj oziroma kakšna je časovnica? Če ne, kateri so razlogi za to?”