Poslanec Ivan Škodnik slavnostni govornik ob krajevnem prazniku Kotelj

Lokalni odbori SMC Koroške regije so se na povabilo Krajevne skupnosti Kotlje udeležili slavnostne proslave ob krajevnem prazniku Kotelj, ki ga Korošci poimenujejo Hotuljski praznik.  Slavnostni govornik prireditve je bil poslanec Ivan Škodnik, dogodka so se udeležili tudi poslanec Danilo Anton Ranc, predsednik LO SMC Dravograd Zvone Burja, predsednik LO SMC Mežiška dolina Ivan Backovič ter precej članov SMC Koroške regije.

Hotuljski praznik, ki ga v Kotljah obeležujejo kot krajevni praznik, je spomin padlim za svobodo. Na križpotju ob vaških lipah pred pokopališčem v Kotljah stoji mogočen spomenik , ki so ga Hotuljci posvetili partizanskemu mitingu na zadnjo oktobrsko nedeljo leta 1943, ko so borci in borke II. čete I. koroškega bataljona, med njimi tudi Hotuljci, prišli med pridigo v hotuljsko cerkev in zahtevali pridigo v slovenščini. Takrat se je na koru oglasila tudi lepa slovenska pesem. Spomenik opominja na dan, ko so Kotlje doživele dan svobode ter je spomin tudi vsem svojim padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja. Njim v spomin in slavo je to dan, ki ga v Kotljah obeležijo kot krajevni praznik.

Poslanec Ivan Škodnik je kot slavnostni govornik dejal, da ”ohranjanje svoje kulture in pripadnosti ni samoumevno, ampak se krepi skozi jezik, kulturo, delo, dejanja in medsebojno sodelovanje ter dobre odnose. Zgodovine ne smemo pozabiti, ampak jo moramo razumeti kot opomin, iz katerega se učimo prihodnosti” in poudaril ”pomembno se je zavedati pomena življenja v svobodi in miru, saj tega ne moremo jemati kot samoumevno. Tako nas je učila zgodovina in tako nas učijo tudi dogodki, ki se v tem trenutku odvijajo ponekod po svetu”. ”Pozivi k vnovičnemu poenotenju in k prizadevanju za skupno dobro so na mestu ob različnih praznikih, ki jih slavimo tekom leta, ali državnih ali lokalnih. Besede v teh pozivih ne smejo izpasti kot prazne puhlice, ampak morajo s seboj nositi težo in čustven naboj, ki v nas spodbudijo razmislek. Razmislek v smeri, kdo smo, kakšno pot smo prehodili, kakšno zgodovino smo ustvarjali in še pomembneje – kakšne prihodnosti si želimo”.

V svojem nagovoru se je poslanec Škodnik dotaknil tudi današnjih razmer v družbi in pozval, da ”se ves čas moramo truditi dvigniti politično in pravno kulturo ter ustvariti ustreznejše okolje za gospodarski, socialni, izobraževalni, znanstveni in kulturni razvoj. To in še marsikaj je predvsem tudi naloga sedanje vlade, ki mora skupaj z vsemi, odpreti vrata normalizaciji naše družbe. Zdaj moramo pri ključnih zadevah stopiti skupaj in prenesti po potrebi tudi izjemne napore, da nam uspe. Če bomo sodelovali in se potrudili, da odgovorno gospodarimo s svojo zemljo, vodami, gozdovi, kulturnimi dobrinami in seveda tudi z državo, nam bo zagotovo uspelo”.

Dogodek so obeležili tudi člani pihalnega orkestra Železarne Ravne, številni praporščaki in predstavniki lovske družine Prežihovo. Za kulturni program pa so poskrbeli nekateri recitatorji ter pevska zbora vrtca in podružnične šole Kotlje.

Članom Krajevne skupnosti Kotlje čestitamo ob krajevnem prazniku ter za odlično organiziran dogodek.