Poslanec Ivan Škodnik: Ponovna uvedba vajeništva bo mladim olajšala prehod iz izobraževanja v zaposlitev

”V poslanski skupini SMC se zavedamo, da vajeništvo ni in ne more biti absolutno ali čudežno zdravilo proti brezposelnosti mladih. Vendar pa smo prepričani, da lahko odigra pomembno vlogo pri zmanjševanju brezposelnosti mladih, socialne izključenosti ter lažjemu prehodu iz izobraževanja v zaposlitev,” je glede Predloga zakona o vajeništvu dejal poslanec Škodnik.

Poslanec je izpostavil podatke, ki pričajo o tem, da je odločitev o ponovni uvedbi vajeništva pravilna in potrebna. Mladi, ki po končanem šolanju vstopijo na trg dela, namreč niso dovolj pripravljeni na zaposlitev, kljub njihovi kvalifikaciji. Na potrebo po ponovni uvedbi vajeništva priča tudi podatek, da je evropskim državam, ki se uspešno spopadajo z brezposelnostjo mladih, skupen dobro razvit vajeniški sistem. ”Pri tem pa naj poudarimo, da ne gre samo za odločitev te vlade ali te koalicije, temveč različnih akterjev, ki pri tej obuditvi sodelujejo. Veseli nas, da lahko govorimo o družbenem soglasju pri ponovni uvedbi vajeništva znotraj sistema poklicnega in strokovnega izobraževanja,” je povedal Škodnik.

Poslanec je pojasnil tudi, da Predlog zakona predvideva tudi številne varovalke, ki bodo onemogočale enostransko ravnanje posameznih akterjev pri izvajanju vajeništva. ”V kolikor se bo pri implementaciji predvidenih rešitev izkazalo, da so pravice vajenca premalo zaščitene in varovane, bomo v poslanski skupini kot odgovorni zakonodajalci predlagali spremembe, ki bodo to popravile. Neodgovorno pa je, da že na samem začetku, ob vseh varovalkah, ki jih predlog zakona predvideva, delimo pavšalne ocene o nezadostni zaščiti pravic vajencev,” je še dejal poslanec.