Poslanec Igor Zorčič: Zgodba okoli prednostnega dispečiranja je nekoliko pretirana, pa vendar je pomembna

Predsednik Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, Igor Zorčič je na seji odbora poudaril, da gre pri Energetskem zakonu zgolj za osnutek zakona, ki je v javni obravnavi in ne za predlog, ki je vložen v državnozborsko zakonodajno proceduro. ”Energetski zakon, poleg sporne določbe glede prednostnega dispečiranja, vsebuje tudi druge, pomembne rešitve, o katerih bomo v Državnem zboru še razpravljali. Minister je na današnji tiskovni konferenci povedal, da bodo iz predloga novele Energetskega zakona umaknili možnost uvedbe prednostnega dispečiranja,” je povedal predsednik odbora Igor Zorčič.

”Pogovarjamo se o določenem institutu, ki bi se poznal na položnicah državljanov, če bi Vlada sprejela določen podzakonski akt. Pri tem pa je ta institut v zakonu, ki sploh še ni bil poslan v Državni zbor,” je dejal Zorčič. Po njegovem mnenju je današnja seja Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor v tem smislu preuranjena, saj predlog zakona še ni bil niti v medresorski obravnavi, niti v odločanju na Vladi in njegova vsebina v tem smislu ni dokončna.

”Naša poslanska skupina uvedbe prednostnega dispečiranja nikoli ni podpirala. Se pa zavedamo vse resnosti situacije tako v energetiki, kot v podjetju TEŠ 6. Ocenjujemo, da je potrebno v največji meri prisluhniti pozivom po ureditvi, ki bi omogočala vzdržno poslovanje. Pri tem pa ta ne sme biti urejena na način, da bi to plačevali naši državljani. Zgodba okoli prednostnega dispečiranja je nekoliko pretirana, pa vendar je pomembna,” je še dejal poslanec.