Poslanec Igor Zorčič predsedniku vlade: Kako bo vlada v primeru državnega porštva zagotovila nadzor nad izvajanjem projekta 2. tir?

Poslanec in vodja poslanske skupine SMC v državnem zboru Igor Zorčič je danes predsedniku vlade Marjanu Šarcu postavil ustno poslansko vprašanje o projektu drugi tir Divača-Koper. Po njegovih besedah gre za enega najpomembnejših projektov, ki je ključen za gospodarski razvoj Slovenije. “Tega se slovenska javnost in gospodarstvo že dolgo zavedata, žal pa je politična realnost takšna, da se že vrsto let onemogoča njegovo realizacijo,” je poudaril poslanec Zorčič.

Prejšnja vlada je projekt premaknila z mrtve točke. Po dveh nepotrebnih referendumih smo prišli do posebnega zakona o projektu, do gradbenega dovoljenja in predvidene finančne konstrukcije. “Veseli nas, da je projekt prioriteta tudi te vlade, saj so pripravljalna dela v polnem zagonu, vlada je potrdila investicijski program, podpisana je koncesijska pogodba med vlado in podjetjem 2TDK, odobreno je posojilo Evropske investicijske banke,” je izpostavil.

Prejšnja vlada se je zavzemala za financiranje projekta na način, ki bi čim manj obremenil javne finance. “K temu smo se zavezali tudi koalicijski partnerji v aktualni koalicijski pogodbi oziroma sporazumu, kjer smo zapisali, da bomo začeli postopek za dodelitev poroštva t.i. Junckerjevega sklada, vendar pa iz zadnjih napovedi Ministrstva za infrastrukturo izhaja, da bi se posojilo Evropske investicijske banke zavarovalo z državnim poroštvom. To je seveda odmik od te koalicijske zaveze,« je dejal Igor Zorčič v poslanskem vprašanju.

“Glede na te napovedi vas sprašujem, kakšni so načrti v zvezi s finančno konstrukcijo projekta drugi tir, torej predvsem v delu, ki se tiče poroštva za najeta posojila oziroma posojilo in vpliva na javni dolg države? Poroštvo Junckerjevega sklada je namreč zagotavljalo večji nadzor nad izvajanjem projekta, torej skozi mehanizme samega Junckerjevega sklada, česar v primeru državnega poroštva ni. Glede na to, da smo imeli en podoben projekt v podobni kombinaciji posojila EIB in državnega poroštva, to je TEŠ 6, nas seveda zanima, kako bo vlada v primeru poroštva zagotovila nadzor nad izvajanjem tega projekta?” je Igor Zorčič vprašal predsednika vlade.