Poslanec Igor Zorčič: Danes govorimo o pomembnem koraku na poti do realizacije strateško zelo pomembnega in infrastrukturno zahtevnega projekta drugi tir

”Projekt drugega tira je regijski, slovenski projekt mednarodnih razsežnosti. Projekt, o katerem govorimo že od 90. let prejšnjega stoletja je potrebno premakniti iz mrtve točke, s čimer je kot prva začela Vlada dr. Mira Cerarja. Danes po več kot desetletju različnih študij in umeščanja drugega tira v prostor govorimo o pomembnem koraku na poti do realizacije tega strateško zelo pomembnega, infrastrukturno zahtevnega projekta,” je na današnji seji Državnega zbora poudaril poslanec Igor Zorčič.

Predlog zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper, ki ga danes obravnava Državni zbor na transparenten način ureja temeljna vprašanja glede financiranja drugega tira ter opredeljuje gradnjo, upravljanje in gospodarjenje z drugim tirom kot javno železniško infrastrukturo.

”Zakon sprejemamo po nujnem postopku, saj s tem želimo omogočiti pridobitev nepovratnih evropskih sredstev in razpisa CEF. Gre za poseben razpis, ki predvideva združevanje različnih evropskih finančnih virov in sodelovanje ene ali več zalednih držav,” je nujnost postopka sprejemanja zakona pojasnil Zorčič. Dodal je, da omenjeni razpis obsega nepovratno milijardo evrov iz katerih se v pomembnem deležu lahko financira tudi gradnja drugega tira. ”V poslanski skupini SMC menimo, da je takšne priložnosti potrebno izkoristiti in pripraviti vse potrebno, da nam kot državi na tem razpisu tudi uspe,” je dejal.