Poslanec Gregor Perič: Resor našega kandidata za evropskega komisarja ni v “top paketu”

Poslanec in član Odbora Državnega zbora za zadeve Evropske unije Gregor Perič je v današnji izjavi medijem komentiral dodeljeni resor slovenskemu kandidatu za evropskega komisarja Janezu Lenarčiču.

»Čestitke gospodu Lenarčiču, ki je danes dejansko postal kandidat za evropskega komisarja. Področje, na katerega je predlagan, je z vidika zunanje politike in diplomacije pomembno za Evropsko unijo, ker se ukvarja z vprašanjem stabilnosti tudi izven meja EU, kjer imamo številne izzive, tudi varnostne narave. Dela mu tako vsekakor ne bo zmanjkalo,« je ocenil poslanec.

Ob tem pa je poudaril, da z vidika državotvornosti, predvsem s stališča prihodnosti EU, ta resor ni v »ključnem, top paketu«. »Obžalujemo, da Slovenija ni dobila nobenega podpredsedniškega mesta, sploh, če se primerjamo s sosednjimi državami.«

V SMC smo že v samem postopku imenovanja kandidata opozarjali, da je Janez Lenarčič izvrsten diplomat, nima pa veliko izkušenj na izvršilnih funkcijah. Ocenjujemo, da je to eden tistih razlogov, ki je botroval dejstvu, da je vsebina dodeljenega resorja bolj pisana diplomatskim izkušnjam, manj pa političnim.

»Če bi imenovali kandidata z več političnimi izkušnjami, zlasti v izvršilni veji oblasti, bi bil izplen drugačen. Upam si oceniti, da bi, če bi bil kandidat dr. Miro Cerar, dobili dosti bolj pomemben resor. Pri takšnim imenovanjih, ki so politična, se ponavadi posebej zazna izkušnje iz vlade, zagotovo pa ne smemo zanemariti tudi političnih strank na evropskem nivoju, kjer pride do posameznih dogovorov. Tukaj bi Slovenija lahko naredila daljši korak naprej,« je še dejal Gregor Perič v izjavi.

Oznake: