Poslanec Ferluga: Nov urgentni center v Izoli je izjemnega pomena za vse obalne občine

Poslanec Marko Ferluga se je danes udeležil slovesnega odprtja urgentnega centra v Izoli kot zadnjega v mreži regijskih urgentnih centrov. Center, ki se nahaja v Splošni bolnišnici Izola je pomembna pridobitev za varno in kakovostno obravnavo pacientov, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč.

“Poslanci smo z veseljem pomagali, da se je izvedla gradnja novega urgentnega centra v Izoli. Objekt je izjemnega pomena za vse obalne občine,” je dejal poslanec Ferluga. Predvidoma pa bo v centru na voljo trideset novih delovnih mest.

Na 1500 metrih na novo zgrajene površine se med drugim nahajajo triaža, štirje ambulantni prostori, mavčarna, prostori za RTG diagnostiko in CT preiskave ter prostor za male kirurške posege.

Poleg 5,5, milijona evrov vredne investicije v urgentni center pa bo ministrstvo za zdravje zagotovilo še toplotno črpalko in agregat v skupni vrednosti skoraj milijon evrov, ki bosta zagotavljala polno neodvisnost bolnišnice v primeru izpada elektrike.

Hkrati z urgentnim centrom so pod pokroviteljstvom ministrstva dogradili še nov glavni vhod, v avli katerega so zagotovili 450 kvadratnih metrov dodatnih površin, na katerih so predvideni gostinski lokali, lekarna in prodajalna sanitetnega materiala

Izolski je zadnji od desetih urgentnih centrov, ki jih povezujejo v mrežo nujne medicinske pomoči, z vključitvijo dispečerskih centrov v Ljubljani in Mariboru pa bo to zelo velika pridobitev za vse v državi, je poudarila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Ta je sicer kot primer dobre prakse izpostavila dosedanje sodelovanje vseh treh obalnih zdravstvenih domov pri delovanju centralne urgentne službe.

Kot je napovedala ministrica, bodo do konca leta dogradili in izobrazili ves potreben kader, tako da bomo imeli enotno dispečersko službo za celo državo. To je pomembno zlasti zato, ker se bo ob nujnem klicu na pomoč mogoče takoj odzvati in poslati na pomoč najbližje reševalno vozilo.

Kolar Celarčeva je izpostavila tudi pomembno pridobitev triaže, s katero bo moč zagotoviti boljšo zdravstveno oskrbo in hitrejše dostopne čase.

Prisotni so bili tudi podpredsednik LO Koper Bojan Tavčar, predsednica LO SMC Izola Marisa Višnjevec Tuljak, dr. med., spec. šol. med. in podžupan Izole Gregor Perič.