Poslanec Dušan Radič: Z novelo Kazenskega zakonika bomo naredili korak naprej h krepitvi pravne države

Poslanec Dušan Radič je na današnji seji Državnega zbora izrazil podporo noveli zakona Kazenskega zakonika. Kot je izpostavil ob predstavitvi stališča poslanske skupine, ”želimo s predlaganimi rešitvami odpravili težave, ki se pojavljajo pri pregonu gospodarske kriminalitete ter kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost. Predlog novele tako ostreje obravnava kršitve temeljnih pravic delavcev in pravic iz socialnega zavarovanja, zlorabe zaupanja pri gospodarski dejavnosti, oškodovanje upnikov, zlorabe občutljivih osebnih podatkov in terorizem.”

Poudaril je, da so kršitve temeljnih pravic delavcev v praksi večkrat močno kršene: ”Zato v poslanski skupini SMC pozdravljamo višje kazni za množično kršenje pravic delavcev in pravic iz socialnega zavarovanja.” Na področju terorizma bo za pregon terorističnih kaznivih dejanj zadoščalo že dejstvo, da gre za ščuvanje ali javno poveličevanje terorističnih dejanj. Z novelo pa se opredeljuje tudi kaznivo dejanje potovanja z namenom terorizma.

”Dobrodošla je tudi sprememba, ki določa višjo kazen za objavo posnetkov ali sporočil druge osebe s seksualno vsebino brez njene privolitve za objavo. Takšna izsiljevanja moramo preprečiti,” je dejal poslanec.

”Z novelo pa želimo uvesti tudi lažji pregon gospodarske kriminalitete, predvsem v primerih zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Poslanke in poslanci SMC se zavedamo pomena ustrezne ureditve kazenskih sankcij najbolj pomembnih področij družbenega življenja,” je zaključil poslanec.