Poslanec dr. Matić o odložilnem vetu Državnega sveta na vladno novelo zakona o medijih

V Poslanski skupini SMC menimo, da novela zakona o medijih podpira in ščiti slovensko glasbo. Novela zakona o medijih sledi cilju vzpostaviti spodbudo za rast in razvoj slovenske glasbene produkcije, za razvoj kvalitetne in raznolike slovenske glasbe. Novela sledi predvolilnemu programu SMC za državotvorno, vključujočo in široko dostopno kulturo.

Poslanec dr. Dragan Matić opozarja, da »zakonska določitev kvot ni novost, saj smo jo v Sloveniji imeli že do sedaj«. Obseg dnevne kvote se z novelo ni spremenil. Ker pa so mnogi mediji kvote izpolnjevali tako, da so slovensko glasbo predvajali predvsem ponoči (ko je poslušanost radijskih postaj bistveno manjša), je tovrstno prakso, ki jo je omogočal nedorečeni zakon, želelo Ministrstvo za kulturo z novelo preprečiti. »Slovenska glasba je eden izmed najbolj razširjenih atributov slovenske kulture, zato potrebuje našo podporo in zaščito«, poudarja poslanec dr. Matić. Poleg tega menimo, da novela še vedno omogoča svobodo glasbenih urednikov, saj so ti morali že do sedaj slediti sistemu kvot, ki ga poznajo tudi druge države Evropske unije. Urednikov tudi nihče ne ovira pri izbiri, katero slovensko glasbo bodo uvrstili na svoje sporede.

Poslanska skupina SMC izpostavlja, da s predlogom zakona določamo tudi nov ukrep, da mora določen minimalni delež predvajane slovenske glasbe predstavljati slovenska glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma – s tem se želi spodbujati odpiranje medijskega prostora novi in mladi ter uveljavljeni glasbeni ustvarjalnosti.

Novela zakona sicer še ne ureja celotnega medijskega področja, saj bo celovito prenovo medijske zakonodaje v skladu z Resolucijo o nacionalnem programu za kulturo 2014-2017 pripravilo Ministrstvo za kulturo na podlagi sprejete strategije razvoja medijev.

Poslanska skupina SMC se bo seznanila z razlogi za sprejem odložilnega veta Državnega sveta in o njih opravila razpravo.