Poslanec dr. Dragan Matić: Zakonodaja mora slediti načinu dela v umetnosti

Poslanec dr. Dragan Matić je dejal, da bodo poslanke in poslanci podprli predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo: “Pozdravljamo spremembe in dopolnitve zakona. Nacionalni program za kulturo se po tem predlogu namreč opredeljuje kot strategija kulturne politike, ki se jo sprejme za obdobje najmanj osmih let. Na tej podlagi naj bi vlada sprejela štiriletni akcijski načrt.”

Poslanec pozdravlja možnost, ki jo uvaja predlog, in sicer, da lahko  država ali lokalna skupnost za organizacije, ki izvajajo kulturne programe ali projekte v javnem interesu, najame ustrezno nepremičnino v zasebni lasti takrat, ko sama nima na voljo ustrezne prostorske infrastrukture: “Nadalje pozdravljamo tudi ureditev, da se lahko posameznik enostavneje registrira za upravljanje več specializiranih poklicev. Lahko rečemo, da zakonodaja sledi načinu procesu dela v umetnosti, kjer umetniki posegajo po različnih zvrsteh zato, da lahko na koncu ustvarijo neko umetniško delo.”

Dr. Matić je izpostavil, da podatki kažejo, da je položaj samozaposlenih v kulturi zelo težaven in nepredvidljiv: “Zato smo se poslanci SMC veliko ukvarjali s to vsebino in resno preučili pripombe in opozorila nevladnih organizacij, zaradi česar tudi nismo podprli predloga amandmaja ZL, s katerim bi se širil krog zavezancev za minimalno plačilo samozaposlenih v kulturi, kar bi lahko imelo usodne posledice za njihovo nadaljnje delovanje. Marsikatera nevladna organizacija namreč ne bi imela dovolj sredstev oziroma ne bi bila v stanju izpolnjevati teh zakonskih obveznosti.”

Poslanec je navedel tudi, da predlog zakona med drugim spreminja ureditev na področju poklicne pokojnine baletnih plesalcev, kar jim omogoča večjo socialno varnost: “Takšna ureditev izkazuje posluh za različne umetniške prakse in za delo umetnikov nasploh.”