Poslanec dr. Dragan Matić ob dnevu Primoža Trubarja: Jezik in kultura sta najmočnejše vezivo, ki nas legitimira kot nacijo

Poslanec SMC in predsednik parlamentarnega Odbora za kulturo, dr. Dragan Matić, je v svojem govoru na današnji proslavi ob dnevu Primoža Trubarja v Državnem zboru poudaril, da se ljudje premalo zavedamo kako pomembna je skrb za kulturo. ”Skrb za kulturo je pravzaprav skrb za ohranjanje naroda. To je smisel naše samostojnosti in državnosti. Jezik in kultura sta edino pravo zagotovilo naše prihodnosti in vse od Trubarjevega časa še vedno najmočnejše vezivo, ki nas legitimira kot nacijo,” je pojasnil. V nadaljevanju je izpostavil potrebo po večjem vlaganju v kulturno infrastrukturo, kulturno dediščino in kulturo nasploh. ”Za to, da kultura končno dobi boljšo materialno osnovo, si bomo v zadnji četrtini mandata prav posebej prizadevali tudi v Državnem zboru,” je povedal Matić.

”Današnji praznik je posvečen eni najpomembnejših osebnosti slovenske zgodovine, Primožu Trubarju. Primož Trubar je »svoje ljudi« v svojih delih nagovarjal z »moji lubi Slovenci« in jih tako prvič združil pod pojmom Slovenec. Podaril nam je prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku in nas povezal s takratno sodobno Evropo. Skupni jezik je med slovenskim ljudstvom okrepil in utrdil zavest o skupni pripadnosti in povezanosti. S tem smo Slovenci dobili možnost, da iz razdrobljenega ljudstva prerastemo v narod,” je v svojem govoru dejal dr. Matić.

V Državnem zboru je v organizaciji Odbora za kulturo potekala proslava ob dnevu Primoža Trubarja. Zbrane sta nagovorila podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz in predsednik Odbora za kulturo dr. Dragan Matić. V kulturnem programu pa so nastopili učenci Glasbene šole Tržič.

Več o današnjem dogodku si lahko ogledate TUKAJ.