Poslanec dr. Dragan Matić: Francoski model promocije kulture v tujini je dober zgled za razvoj slovenske kulturne politike

Poslanec SMC, dr. Dragan Matić je kot predsednik parlamentarnega Odbora za kulturo danes v Državnem zboru sprejel predsednika mreže Francoskega inštituta iz centrale v Parizu Bruna Foucherja. Kot je dejal po pogovoru, ”je francoski model promocije njihove kulture v mednarodnem okolju lahko dober zgled za razvoj naših kulturnih politik.”

Gospod Foucher je zbranim predstavil promocijo francoske kulture v tujini. Francija le –to skrbno načrtuje in v ta namen namenja tudi precejšen delež proračunskih sredstev, posebno skrb pa namenja promociji mladih talentov. V tem smislu je bila nakazana tudi možnost krepitve kulture med Francijo in Slovenijo. V pogovoru je gospod Foucher pojasnil, da sam tesno sodeluje tako z njihovim ministrstvom za kulturo kot tudi z ministrstvom za zunanjo politiko, predstavlja torej vezni člen med obema ministrstvoma.

V pogovoru so sodelujoči spregovorili še o slovenski kulturni politiki, zakonu o enotni ceni knjige, ki ga je v začetku leta 2014 sprejel Državni zbor, izvajati pa se je začel avgusta 2015, dotaknili pa so se tudi financiranja kulture v Sloveniji ter Strategije razvoja medijev v Sloveniji.