Poslanec Danilo Anton Ranc na Koroškem radiu tudi o “25-kah”: Želimo povečati varnost v prometu. Če rešimo eno življenje, smo naredili veliko.

Poslanec Danilo Anton Ranc je bil v ponedeljek gost na Koroškem radiu, kjer je komentiral aktualno dogajanje, dotaknil pa se je tudi zakonov o motornih vozilih ter o pravilih cestnega prometa: “Ta zakona prinašata celovito rešitev, s katero bomo zagotavljali varnost v prometu in zmanjšali poškodbe udeležencev.” Poudaril je, da bomo tako omogočili evidentiranje teh motornih koles in zagotovili uporabo čelade, ki zagotavlja določeno varnost. “Gre za vsa motorna kolesa s pomožnim motorjem, ki lahko presežejo 25 km/h. S tem bomo zmanjšali ogroženje uporabnikov teh motornih koles in drugih udeležencev v prometu, možna bo tudi izsledljivost v primeru nesreč, kar sedaj ni bilo mogoče,” je povzel poslanec.

“Nekateri s pridom izkoriščajo kolesa s pomožnim motorjem in drvijo po ulicah in peš poteh tudi s 60 km/h ali več in povzročajo nesreče,” je navedel poslanec Ranc in dodal, da je tudi to razlog, da uvajamo tehnične preglede,  ki bodo omogočili pregled teh motornih koles in onemogočili njihovo predelavo: “Omogočeno evidentiranje teh koles s pomožnim motorjem pomeni, da ko policaj tako motorno kolo vidi, ga lahko zabeleži in izsledi, kar sedaj ni mogoče.”

Glede tehničnih pregledov je poslanec dejal, da gre za minimalni strošek, hkrati pa je spomnil, da Ministrstvo za infrastrukturo pripravlja rešitev, s katero bi te stroške še dodatno znižali, prav tako razmišljajo v smeri, da bi zmanjšali frekvenco pregledov. Ranc je dejal, da so tehnični pregledi teh vozil pomembni, saj se na ta način ugotovi, ali je določeno motorno kolo s pomožnim motorjem predelano, da lahko dosega višje hitrosti: “Takšno motorno kolo, ki je tehnično pregledano, bodo zavarovalnice tudi zavarovale, prav tako uporabnike. Gre za vrsto ukrepov, ki izboljšujejo varnost v prometu. Če rešimo eno življenje, smo naredili veliko.”

Poslanec Ranc je govoril tudi o pozitivnih trendih v Sloveniji, ko se zmanjšuje primanjkljaj, prisotna je gospodarska rast, “a še vedno moramo do neke mere paziti pri porabi kot v vsakem domačem gospodinjstvu”. Spomnil je, da se v predvidenem proračunu zvišujejo sredstva za infrastrukturo, zdravstvo, izobraževanja in znanost. “S predvidnostjo povečujemo potrošnjo, a v okviru meja, kot jih proračun dopušča,” je dodal.