Poslanci SMC Božič, Ferluga in Kozlovič na obisku v Luki Koper: Veseli smo, da so naša prizadevanja za drugi tir obrodila sadove

Poslanci SMC mag. Lilijana Kozlovič, Igor Zorčič, Marko Ferluga in Tilen Božič so se danes na povabilo vodstva mudili na delovnem obisku v Luki Koper. Poslanci SMC ob tej priložnosti pozdravljajo napore vlade RS in ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča, ki je v zadnjih tednih ustanovila projektno podjetje, oblikovala projektni svet in pridobila gradbeno dovoljenje za drugi tir.

Poslanka Lilijana Kozlovič je v Luki Koper poudarila, da prisotne poslance »veseli, da je njihov skupni večmesečni trud pri pospešitvi projekta drugi tir, končno obudil sadove«. Primorski poslanci SMC namreč delijo dolgoletne frustracije z lokalno skupnostjo, ki je samo na pridobitev gradbenega dovoljenja za projekt čakala neverjetnih 11 let. »Zato smo poslanci SMC že od začetka nastopa svojega mandata po vseh svojih močeh pomagali pri zagonu projekta Drugi tir in vse vpletene spodbujali h konstruktivnemu dialogu«, je povedala poslanka Kozlovič.

»Vladni posvet na to temo, ki je minulo soboto potekal na Brdu pri Kranju na predlog predsednika vlade dr. Mira Cerarja, je dokaz, da je tako velik projekt mogoče uspešno izpeljati le, če vsi deležniki tvorno sodelujejo«, poudarja poslanec Božič. Tilen Božič je še dodal, da je pomembno tudi sodelovanje vseh področji, tudi financ, kjer smo v Državnem zboru s potrditvijo poračunov za leti 2016 in 2017 zagotovili 200 milijonov investicijskih sredstev za Drugi tir.

Poslanec Marko Ferluga je izpostavil, da je nadvse zadovoljen, da imamo po 11 letih čakanja, končno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje. Povedal je, da »gre za ključen mejnik v tem projektu, zato pričakuje, da se bo gradnja začela že letos«. Z začetkom gradnje bo naša vlada pokazala svojo resnost pri projektu, je poudaril poslanec. Gradnja Drugega tira ni namreč obalni projekt, ampak vseslovenski projekt z pozitivnimi učinki na številne panoge.

Predsednik Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Igor Zorčič je izpostavil, da gre za »enega izmed prioritetnih infrastrukturnih projektov te vlade, ki pa ga bo težko izpeljati brez sodelovanja Luke Koper«. »Gradnja Drugega tira je nujna, če želimo zagotoviti nadaljnji razvoj Luke Koper«, poudarja poslanec.

Poslanci SMC so vodstvu Luke Koper obljubili tudi nadaljnjo pomoč pri vseh ključnih vprašanjih.

 

IMG_9404 (Large)