Poslanca SMC v znak podpore projektu ”NAJ TORBA NE BO BORBA” danes s šolskimi nahrbtniki po parlamentu

Vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer in poslanec Simon Zajc sta podprla projekt kulturnega društva Mladinski center IndiJanez NAJ TORBA NE BO BORBA, da bi opozorila na (pre) težke šolske torbe. V podporo projektu sta sprejela izziv in si oprtala šolski torbi, s težo 16 % njune telesne mase, tako kot jih v povprečju naši otroci vsakodnevno nosijo v šolo.

”Že dolgo časa ugotavljam, da otroci v šolo res nosijo pretežke torbe. Ne vem, ali je to potrebno oziroma ali gre za vprašanje reda in discipline otrok samih, za to kako sami pripravijo torbe za šolski dan, ki sledi,” je dejala vodja poslanske skupine, dr. Simona Kustec Lipicer.

Poslanec Zajc je kot eno izmed možnih rešitev omenil nastajanje e-učbenikov. ”Otroke lahko na ta način razbremenimo teže šolskih torb, hkrati pa je potrebno tudi v šolah spodbujati ureditev posebnih omaric za učence, kamor lahko shranjujejo osebne potrebščine in gradiva. Tako vseh potrebščin ne bodo prenašali v šolskih torbah.”

Raziskave kažejo na težave s hrbtenico pri otrocih in mladostnikih, kar ni izključno posledica pretežkih šolskih torb. Gre pa za enega temeljnih dejavnikov, ki k tovrstnim zdravstvenim težavam pripomore. Društvo IndiJanez je ugotovilo, da povprečna masa šolske torbe otrok znaša 16,78 % otrokove telesne mase.