Poslanca SMC Urška Ban in Tilen Božič v Velenju zaključila s predstavitvami davčnih blagajn

V Velenju je potekala zadnja od petih predstavitev davčnih blagajn po Sloveniji, ki sta jih od maja vodila poslanca SMC Urška Ban in Tilen Božič. Obiskala sta še Izolo, Novo mesto, Postojno, Maribor. Poslanca sta odgovarjala na vprašanja o spremembah, ki jih prinaša zakon, to je elektronsko potrjevanje računov pri plačevanju blaga in storitev z gotovino oz. t. i. davčne blagajne. Vsi obiskovalci so pripomogli h konkretni in koristni razpravi ter dodatnim predlogom. SMC poleg Desusa k 26 členom besedila predlagata 19 dopolnil. Z njimi ne posegata v široko opredelitev gotovinskih plačil.

Med določbami iz predloga zakona sta bila za široko javnost posebej zanimivi dve. Po 12. členu mora kupec vzeti in obdržati račun, ko zapušča prodajno mesto, pri dobavi blaga in storitev na domu pa celo do izteka garancijske dobe. S 17. členom si je vlada za kupca brez računa omislila od 40 do 400 evrov kazni. Poslanci SMC in Desus zdaj z dopolnilom kazen znižujejo na 40 evrov, iz besedila pa črtajo odstavek o računu do izteka garancijske dobe pri storitvah in dostavi na domu.

Z dopolnilom k zakonu se kazen znižuje na 40 evrov, iz besedila pa se črta odstavek o računu do izteka garancijske dobe pri storitvah in dostavi na domu.

Po načrtih vlade Mira Cerarja bo 2. januarja 2016 začel delovati sistem davčnih blagajn, kakršnega že uporabljajo le na Hrvaškem: elektronske naprave za izdajanje računov na prodajnih mestih bodo po spletu povezane z informacijskim sistemom finančne uprave, kjer bo vsak račun dobil oznako, preden ga bo prodajalec natisnil za kupca. Po načrtih vlade bo v dveletnem prehodnem obdobju do 31. decembra 2017 še mogoče uporabljati ročno izpisana potrdila iz vezane knjige računov, a bo moral prodajalec podatke vnesti tudi v informacijski sistem finančne uprave.

Davčne blagajne so zgolj eden izmed ukrepov za zmanjševanje obsega sive ekonomije, v pripravi pa so tudi številni drugi

Tilen Božič se je v svojih predstavitvah večkrat postavil v vlogo potrošnika: “Pri uvedbi davčnih blagajn gre tudi za iskanje primernega ravnotežja med osveščanjem in dolžnostmi kupca.” Davčne blagajne na prvi pogled predstavljajo dodatno obremenitev podjetnikov, a dolgoročno gledano prinašajo pozitivne učinke. “Davčne blagajne so zgolj eden izmed ukrepov za zmanjševanje obsega sive ekonomije, v pripravi pa so tudi številni drugi,” dodaja Banova.

Odzivi udeležencev  predstavitev so bili pozitivni, zato je takšen način obveščanja, osveščanja in pridobivanja predlogov primeren tudi za nekatere druge zakonske spremembe v pripravi, ki se tičejo širokega kroga državljank in državljanov.