Poslanca Sluga in Rajić na ministra za kulturo naslovila poslansko pobudo o višini nadomestila zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi

Janja Sluga in mag. Branislav Rajić, poslanca SMC v Državnem zboru RS, sta na ministra za kulturo Dejana Prešička naslovila poslansko pobudo v zvezi z višino nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi.

Ministrstvo za kulturo je oktobra objavilo predlog Uredbe o določitvi višine dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas za leto 2019, ki zvišuje zvišanje nadomestila za 1 evro na 21 evrov na dan oziroma na 630 evrov za 30 delovnih dni.

Po mnenju poslancev zdravstveno varstvo za samozaposlene v kulturi ni optimalno urejeno, prav tako pa je problematična tudi višina nadomestila. »Ta dvig ne zadostuje, da posamezniki, samozaposleni v kulturi, ne bi padli pod statistično določen prag revščine,« sta zapisala v poslanski pobudi. Prag revščine je bil za leto 2017 določen pri 636 evrih.

Poslanca sta na ministra naslovila pobudo, da se pri nadaljnjem sprejemanju uredbe določi takšna višina nadomestila na delovni dan, s katero bi samozaposleni v kulturi lahko presegli prag revščine.

Analiza podatkov kaže, da to spodbudo v osnovi izkorišča malo samozaposlenih, v povprečju zgolj 1 % (v letu 2014 je bilo primerov izplačila nadomestila zgolj 33, v letu 2015 samo 20, v letu 2016 pa 30). Sredstva za ta mehanizem so zanemarljiva in se na letni ravni gibljejo okoli 15.000 evrov. V kolikor se znesek nadomestila na dan ne bi niti podvojil, se tudi skupna bremenitev proračuna ne bi zvišala za več kot 15.000 evrov letno. »Verjetno se strinjate, da to predstavlja zanemarljiv znesek, ko govorimo o zdravju vrhunskih ustvarjalcev s področja kulture,« sta še zapisala poslanca Sluga in Rajić.