Poslanca Ranc in Škodnik o razstavi »Varčna hiša iz lesa«: gre za pomemben prispevek k razumevanju pomena in potenciala lesa

Poslanca Danilo Anton Ranc in Ivan Škodnik sta si z generalnim direktorjem Direktorata za lesarstvo Jožetom Prikeržnikom v Državnem zboru ogledala razstavo »Varčna hiša iz lesa«. Ta v Državnem zboru poteka v soorganizaciji Direktorata za lesarstvo, ki deluje pod okriljem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Generalni direktor Direktorata za lesarstvo Jože Prikeržnik je ob ogledu razstave povedal, da je »vesel, da Državni zbor gosti razstavo, ki usmerja fokus v trajnostni razvoj in prepoznavanje kakovostne lesene montažne gradnje ter pomena lesa kot dobrine. Slovenija je ena najbolj gozdnatih držav v Evropi, hkrati pa pri nas ohranjamo in razvijamo bogata tradicionalna ter sodobna znanja o obdelavi lesa in izvedbi lesenih konstrukcij. Če vse to združimo z vrhunskimi projektantskimi izkušnjami in arhitekturnimi rešitvami, dobimo zgodbo o uspehu, ki jo pišejo slovenski proizvajalci lesenih montažnih stavb tako doma kot v tujini.«

Poslanec Danilo Anton Ranc je pozdravil nedavno ustanovitev Direktorata za lesarstvo, saj je to cilj k uspešnemu povezovanju deležnikov v lesni panogi in k boljši promociji lesa. Poslanec Ranc izpostavlja pomen odnosa države do gozdarstva in lesarstva ter do ozaveščanja javnosti o pomenu trajnostne uporabe lesa. Poslanec Ranc opozarja, da »moramo les obravnavati kot material za izdelke in ne kot energetski vir. Stimulirati moramo predelavo lesa v lesni industriji in gradbeništvu, za energetske namene pa moramo uporabljati zgolj industrijsko neuporaben les«. Slovensko lesno industrijo moramo uspešno umestiti v evropski prostor, poudarja poslanec Ranc in dodaja, da se mu razstava »Varčna hiša iz lesa« zdi odličen prispevek k promociji kakovostne montažne gradne in opreme iz lesa. Tak način gradnje omogoča trajnostno, sonaravno in zdravo bivalno okolje, izpostavlja poslanec.

FullSizeRender (14)

Poslanec Ivan Škodnik je s prisotnimi delil zadovoljstvo, da »se miselnost o samoumevnosti in omejene potencialnosti uporabe lesa, počasi spreminja«. V Sloveniji imamo kar nekaj podjetij, ki izjemno prosperirajo z izdelki iz lesa, orjejo ledino, je poudaril poslanec. Obisk razstave »Varčna hiša iz lesa« ga utrjuje v prepričanju, da bi morali vse svoje moči usmeriti v skupen cilj, ki je, da se slovenska industrija preusmeri v proizvodnjo lesnih izdelkov z najvišjo dodano vrednostjo. Nadalje pa moramo te proizvode biti sposobni prodati ne samo v Sloveniji, ampak po celotnem svetu. Zato je ključno ozaveščanje potrošnikov o tej izjemni naravni surovini, je še opozoril poslanec Škodnik.

FullSizeRender (15)

FullSizeRender (13)