Pojasnilo k napačnim in zavajajočim navedbam, objavljenim v prispevkih Požareport, 14. in 15. oktobra 2019

Dr. Matej Accetto je predavatelj na ljubljanski Pravni fakulteti in ugleden pravni strokovnjak. Za ustavnega sodnika je bil izvoljen na predlog predsednika republike Pahorja z absolutno večino glasov poslancev.

Dr. Cerar pozna dr. Accetta kot kolega predavatelja na Pravni fakulteti. Oba, dr. Cerar in dr. Accetto, sta bila družbeno kritična in aktivna člana civilne družbe, zato ga je dr. Cerar povabil k oblikovanju nekaterih stališč z njegovega strokovnega področja, ki bi lahko prispevala k temu, da Slovenija izide iz ekonomske in širše krize in se uveljavi kot uspešna pravna država.

Ta izhodišča so se pripravljala v času pred nastankom stranke SMC, ko je šlo še za civilno-družbeno gibanje. O tem jasno priča mail dr. Accetta, poslan 6. maja 2014, ko je bil gostujoči predavatelj na Portugalskem.

Stranka SMC je nastala 2. junija 2014. Dr. Accetto ni bil nikoli član stranke SMC, ni sodeloval v kampanji SMC oz. kakorkoli svetoval stranki ali dr. Miru Cerarju.

V Ustavnem sodišču je bilo doslej veliko članov in celo predsednikov, ki so – za razliko od dr. Accetta – bili pred tem aktivni sodelavci političnih strank, njihovi člani (npr. bivši predsednik Ustavnega sodišča Miroslav Mozetič) ali celo predsedniki političnih strank (npr. bivši ustavni sodnik dr. Ciril Ribičič).