Premier dr. Cerar za Odmeve: Državo vračamo državljanom

Predsednik vlade dr. Miro Cerar v pogovoru za Odmeve po dveh letih vodenja vlade ocenjuje, da imamo v državi stabilno gospodarsko rast, urejene javne finance in upravljanje z državnim premoženjem. Predvsem pa je izpostavil padec števila brezposelnih in nižjo brezposelnost med mladimi. “To so rezultati, ki kažejo, da vlada točno ve, kam gre,” je dejal.

Cqoy-yuWEAA6Rhg.jpg large

“Ravno danes sem se odločil, da bom za novo finančno ministrico državnemu zboru predlagal dosedanjo sekretarko Matejo Vraničar Erman,” je v pogovoru dejal Cerar. Pojasnil je, da gre za njegov predlog, verjame pa, da vsi, tako v vladi kot v koalicijskih strankah, državno sekretarko vidijo kot izredno kompetentno strokovnjakinjo, ki se je s svojim delom že dokazala.

Premier je poudaril, da zaupa Vraničar Ermanovi in od nje pričakuje, da bo sledila vladnim ciljem, tako na področju javnih financ kot pri upravljanju z državnim premoženjem.

V pogovoru s Slavkom Bobovnikom sta se dotaknila tudi tragičnega dogodka v izolski bolnišnici. Dr. Cerar je zagotovil, da vlada že pomaga zdravstvu, pa tudi policija dela vse, kar je treba, da bo v prihodnje varnost zagotovljena. “A tudi v družbi je treba razvijati kulturo strpnosti. Tokrat je šlo za eksces, ki ni povezan z nekimi sistemskimi zadevami,” je izpostavil ter vsem prizadetim še enkrat izrekel sožalje.

Čakalne vrste v zdravstvu so posledica številnih negativnih praks, ki so se kopičile leta in leta, sedaj pa se vlada tega problema loteva s konkretnimi ukrepi. »To se je kopičilo leta in leta in naša vlada to prva rešuje,« je opozoril.  »Kot sem že zagotovil, bomo imeli do konca letošnjega leta in prihodnje leto prve konkretne rezultate, za skrajševanje čakalnih dob smo namenili konkreten denar,” je napovedal. Spomnil je, kaj je vlada oziroma ministrstvo že naredilo, zlasti uvedbo e-napotnic in e-receptov in delovanje devetih novih urgentnih centrov. “Zdaj delamo na ljubljanskem, ki bo končan do prihodnjega leta,« je zagotovil. »Prihajamo pa tudi v ključno fazo zdravstvene reforme, kjer so trije zakoni v končni fazi priprave oziroma v usklajevanju na vladi, in gremo naprej.«

Spregovoril je tudi o delu direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Zorana Klemenčiča, ki mu zaupa. “Obveščevalno službo so v številnih vladah pred nami diskreditirali, poslabšali njeno delovanje. Pojavilo se je marsikaj negativnega, tudi nepotizem in klientelizem. S tem je treba presekati in direktor Klemenčič to počne, zato ga podpiram,” je poudaril.

Glede migrantske krize je dejal, da bo tudi na ravni EU, tudi pri nemški kanclerki Angeli Merkel, poudaril, da mora unija ukrepati bolj odločno v državah izvora, tam, kjer so vojne, kriza in lakota. Poleg tega moramo na zunanjih mejah EU postaviti ustrezen nadzor nad ilegalnimi migracijami in spoštovati Schengen.

“Še vedno ostajamo odprti za tiste, ki so res v stiski, ki potrebujejo pomoč, ker bežijo z vojnih območij. A da to pomoč nudimo po nekem usklajenem redu, tako da to zmoremo, ne pa da naenkrat sprejmemo tako število migrantov, da je to njim nesprejemljivo, ker se ne morejo integrirati in da za državljane posamezne države to postane problem,” je dodal.

O vprašanju o prihodnosti SMC je dr. Cerar dejal, da se SMC razvija v pravo smer in poudaril, da mora kot predsednik vlade v drugi polovici mandata s pomočjo ministrov in koalicije končati reforme, spodbuditi zaposlenost, poskrbeti za varno starost državljank in državljanov in razvojno spodbudo Slovenije. Posebej je opozoril, da mora država pomagati tistim, ki jim še ni dovolj dobro, ki so pod pragom revščine, in poudaril, da je to ena ključnih usmeritev v drugem delu mandata.

“Kot predsednik vlade in s pomočjo SMC vračam državo državljanom; ne gre lahko, gre težko, a s tem bomo nadaljeval,« je zaključil dr. Cerar.

 

Vabljeni k ogledu celotnega intervjuja s premierjem TUKAJ.

MC Odmevi 20160825