Podpredsednik SMC dr. Milan Brglez na celodnevnem obisku Spodnje Savinjske doline

Podpredsednik stranke SMC in predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je na povabilo LO Spodnje Savinjske doline obiskal Žalec, Prebold in okoliške kraje ter znamenitosti. Dr. Brglez se je v družbi poslank Janje Sluga in Anite Koleša ter članov stranke skozi celoten dan udeležil vrste dogodkov. Med obiskom ni le navijal za športnike in obiskal uspešne gospodarstvenike ampak se je podal tudi v savinjsko podzemlje.

Predsednik Državnega zbora je obisk začel z otvoritvenim nagovorom Teka po ulicah Žalca. Poudaril je pomembnost gibanja v vsakodnevnem življenju in skrb za »zdravega duha v zdravem telesu«. Nadobudnim osnošolskim tekačem je ob prihodu v cilj podelil tudi simbolične medalje. Športni del progama je zaokrožil s sprejemom olimpijcev, ki prihajajo iz Občine Žalec.  Nagovoril je bronasto judoistko iz OI v Rio Anamarijo Velenšek ter judoista Roka Dragšiča in Miho Žganka.

Dr. Brglez se je nato odpravil na podeželsko tržnico, kjer so ga na stojnici »Voda – ustavna pravica« pričakali člani in simpatizerji stranke SMC. Skupaj s predsednikom LO Slavkom Šketo je med občane razdelil nekaj plastenk vode in prisotnim občanom predstavil pomembnost zapisa naravne pitne vode v ustavo. Seveda je poizkusil tudi nekaj lokalnih pridelkov in dobrot. Preizkusil pa se je tudi v vlogi oskrbnika trenutno najbolj odmevne turistične novosti v Sloveniji – fontane Zeleno zlato. Zgodovino hmeljarstva v regiji, strojnico in lastnosti piv na fontani mu je predstavila SMC-jeva podžupanja in vodja projekta fontane Zeleno zlato dr. Hana Šuster Erjavec. Dr. Brglez je natočil nekaj unikatnih vrčkov piva nato pa so mu prijazni domačini v hmeljarskem duhu ponudili obirovsko kosilo, kmečke kumare in fižol. Za kosilo se je oddolžil z ročnim obiranjem hmelja.

V Petrovčah si je v družbi tamkajšnjega patra ogledal baziliko Marijinega obiskanja, kjer je kot prvi visoki državni predstavnik v zgodovini petrovške župnije v župnijsko kroniko napisal svoje vtise. Obisk je nadaljeval v občini Prebold, kjer se je srečal s stanovalci tamkajšnje enote doma za upokojence. Spustil se je v jamo Pekel na robu Ponikovskega krasa, ki je dobila ime po zanimivem skalnem vhodu, podobnem hudiču. Ob koncu prvega dela obiska se je delegacija podala še na obisk podjetja Novem Car Interior Design, ki zaposluje 730 ljudi in je največje podjetje v regiji. Pravkar zaključujejo tudi 10 mio evrov vredno izgradnjo novega proizvodnega objekta. Po obisku rodnih Zreč je zvečer v Žalcu sodeloval na okrogli mizi »25 let Slovenije – pogled generacij«. Predstavniki štirih različnih generacij so spregovorili o izzivih, ki so našo domovino zaznamovali v prvega četrt stoletja samostojnosti in tistih, ki nas še čakajo. Poleg podpredsednika SMC so v pogovoru sodelovali še podžupanja Šuster – Erjavčeva ter najmlajši žalski občinski svetnik in podpredsednik SMC mladih Nejc Šporin. Okroglo mizo je vodil občinskih svetnik iz vrst SMC Borut Cink, sicer tudi dober poznavalec mladinskega sektorja v Sloveniji.